Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai zarándoklat Horvátzsidányba

Szöveg: Orosz László százados |  2010. december 7. 12:21

Fegyvernemi napunk megünneplésének első mozzanataként a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái, az előző évek hagyományait követve idén is részt vettek a horvátzsidányi Szent Borbála emlékmisén. Lelkes csapatunkat Bozsóki Attila alezredes,  parancsnokhelyettes vezette.

Leküzdve az előttünk tornyosuló egyre nagyobb hóátfúvásokat sikeresen elértük uticélunkat az Alpokalján fekvő fenyvesekkel ölelt Horvátzsidányt, ahol vendéglátóink nagy-nagy szeretettel és némi tüzérpálinkával fogadtak minket.
A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület által szervezett zarándoklat a település határában a Peruska Mária kápolna előtti Hivatások és Mesterségek Emlékparkjában fegyvernemi védőszentünk Szent Borbála szobrának megkoszorúzásával kezdődött volna. Mivel a 20–30 centiméteres hóval borított néhány kilométeres kaptató gyalogosan is csak nehezen volt járható – tekintettel korosabb osztrák és magyar nyugállományú bajtársainkra – az idei évben koszorúinkat a hősök oltárára helyeztük el.

1595911207
A Dumovits plébános úr által celebrált bensőséges hangulatú, magyar–horvát–német nyelven tartott szentmisében kértük Szent Borbála oltalmazó közbenjárását egymásért és családjainkért. Megemlékeztünk a Borbála legendából gyökerező tüzérségi tradíciókról, amelyek a mai napig tovább élnek és kapcsolódást jelentenek a középkor tűzmesterei és ma tüzérei között.
Büszkeséggel töltötte el szívünket az az elismerés, amellyel Krizmanich polgármester úr méltatta katonáink helytállását az árvízvédelemmel és a vörösiszap katasztrófa elhárítással kapcsolatban. Valóban embert próbáló, férfimunka volt.

Köszönjük a szentmisét követő kedves vendéglátást, az együtt töltött, osztrák és magyar katonanótákat sem nélkülöző emlékezetes órákat. Áldott karácsonyt kívánva egymásnak indult hazavezető útjára a szállingózó hóesésben.
Viszontlátásra bajtársak, jövőre ugyanitt!

1595911208
 

Fotó: Molnár Zoltán zászlós