Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletek sorozata Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 25. 12:46

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerda reggel egy bagdadi rendőrőrs mellett, a merényletben legalább 11-en meghaltak, és 38-an megsebesültek. A támadó robbanóanyaggal megrakott teherautóját röpítette levegőbe az iraki főváros északkeleti részén, al-Kahira negyedben. Az áldozatok között rendőrök és civilek is vannak.

A robbanás következtében a rendőrségi épület összeomlott, és komoly károk keletkeztek a környékbeli házakban. Az iszlám böjt, a ramadán ellenére Irakban szinte mindennaposak a terrorcselekmények. A szélsőségesek feltehetően ki akarják használni a márciusi parlamenti választások után kialakult belpolitikai bizonytalanságot. Az országnak még mindig nincs kormánya.

Kedden legalább tíz ember vesztette életét erőszak, köztük két öngyilkos merénylet következtében – közölték az iraki biztonsági szolgálatok.
A Bagdadtól 60 kilométerre északkeletre fekvő Baakúba városban négy ember halt meg, húsz pedig megsebesült egy öngyilkos merényletben. Az elkövető a belvárosban, a Dijála tartomány kormányzója által használt útvonalon repítette levegőbe önmagával együtt a robbanóanyaggal megtömött autóját. Egy kormányzati tisztségviselő is volt a halottak között.

A robbanás több autót és üzletet megrongált. A rendőrség átkutatta a környéket, s ennek eredményeként még egy gyilkológéppé alakított járművet találtak, amelyet irányított robbanással megsemmisítettek.

Bagdadban legalább három ember, köztük két rendőr életét oltotta ki egy öngyilkos merénylő, aki egy ellenőrző pont ellen intézett támadást.

A fővárostól 25 kilométerre fekvő Radváníja városban egy szunnita milícia vezetőjével végeztek ellenfelei. Az Asz-Szahua nevű kormánypárti milícia egykor az al-Kaida terrorszervezet szövetségese volt, de 2006-ban szembefordult vele. Vezetője, Mitak Szalman autójára pokolgépet szereltek, amelynek robbanása megölte Szalmant, fivérét pedig megsebesítette.

A Bagdadtól 240 kilométerre északra fekvő Kirkukban a Maszúd Barzani vezette párt biztonsági szolgálatának egyik tagja halt bele lőtt sérüléseibe. A főváros Szadr nevű kerületében egy önkormányzati alkalmazottat lőttek le fegyveresek.

Az újabb merényletek és gyilkosságok éppen azon a napon történtek, amikor az amerikai hadsereg bejelentette, hogy az Irakban maradt állományának létszáma 50 ezer fő alá csökkent. Egy közvélemény-kutatás tanúsága szerint az irakiak többsége úgy véli, hogy rosszkor történt az amerikai csapatkivonás, és ennek káros következményei lesznek.