Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényleteket tervez az ünnepekre az al-Kaida

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 16. 16:41

Elfogott iszlamista lázadók vallomásai szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat öngyilkos merényletek végrehajtását tervezi a karácsonyi időszakban Európában és az Egyesült Államokban – jelentették be szerdán magas rangú iraki tisztségviselők.

A múlt hétvégén Stockholmban egy zsúfolt utcán elkövetett sikertelen merénylet az egyike volt a felkelők által bevallott, tervezett robbantásoknak – mondta Dzsavád Puláni iraki belügyminiszter. Az őrizetbe vett lázadók csak a robbantás után tettek vallomást.

Az iraki külügyminiszter, Hosjar Zebari „kritikusnak" nevezte a fenyegetéseket, de sem ő, sem Puláni nem közölte, mely európai országok vannak veszélyben. Bagdad már értesítette az Interpolt a vallomásokról.

A lázadók állításainak ellenőrzésére nincs mód, de a nyugati terrorizmus-ellenes szervek egyébként is magas készültségben vannak az ünnepek idején. Különösen azóta óvatos a terrorelhárítás, hogy tavaly Umar Faruk Abdulmutallab nigériai állampolgár karácsony napján megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépet.

Az iraki belügyminiszter elmondta, hogy az őrizetbe vett lázadók egy olyan csoport tagjai, akik egyenesen a feltehetően Pakisztánban bujkáló központi al-Kaida vezetéstől kapják az utasításaikat. A vallomások megszerzése az elmúlt két hét akcióinak eredménye, amelynek során legalább 73, feltehetőleg az al-Kaidának dolgozó felkelőt fogtak el az iraki hatóságok.

„Ennek a terrorista csoportnak a tagjai közvetlen kapcsolatban állnak az al-Kaida központi vezetésével. Az elfogott személyek az iraki al-Kaida legfőbb vázát alkotják" – mondta Zebari New Yorkban, ahol az amerikai biztonsági tanáccsal tart megbeszélést.