Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Libanon izraeli kémkamerákat leplezett le

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 16. 16:07

A libanoni hadsereg izraeli kémkamerákat leplezett le a Bejrút környéki hegyekben, amelyeket célok felderítésére és követésére használhatott. A rendkívül fejlett felderítő eszközökre „ellenálló csoportok” (ami a gyakorlatban a síita Hezbollah radikális szervezetet jelenti) hívták fel a hadsereg figyelmét.

A két kamerát az izraeliek a libanoni fővárostól északra, illetve délre helyezték el a hegyekben. A felderítő eszközök meg tudták határozni a célok koordinátáit, lézerük hatótávolsága elérte a 20 kilométert, s független áramforrással rendelkeztek a képek továbbításához.

A szerdán leszerelt eszközök libanoni katonai források szerint a libanoni-szíriai határ jelentős részét is megfigyelés alatt tudták tartani. A sziklás kövek közé rejtett kémkamerákról a libanoni hadsereg honlapja – www.lebarmy.gov.lb – fotókat is közölt.

Szemtanúk közlése szerint a bejrúti bejelentést követően izraeli harci gépek húztak el kis magasságban dél-libanoni települések felett, de az izraeli hadsereg közleménye szerint „a körzetben nem volt szokatlan katonai tevékenység".

Libanonban két héttel ezelőtt azt jelentették be, hogy Izrael távirányított robbantással semmisített meg két hasonló kommunikációs felderítő eszközt Dél-Libanonban.