Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vándorúton a művészet Szentendrén, a katonák között

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. december 16. 15:43

„Eljutunk mindenhova, ahova a madár jár” – szól a Vándorúton élőtárlat mottója. A Magyar Művészetért Díj művészeinek vándorkiállítása december 16-án Szentendrére, a Magyar Honvédség Központi Kiképzőbázisának (MH KKB) Művelődési Központjába érkezett.

Árpádhalomtól Zetelakáig tartó útján ezúttal a Felvidékről Szentendrére érkezett a Magyar Művészetért Vándorúton című élőtárlata. A kiállítás a magyar ezredforduló kortárs szobrászatát, festészetét, grafikáját, iparművészetét, fotó- és könyvművészetét mutatja be, soha nem látott keresztmetszetet adva a Magyar Művészetért Díj művészeinek egyedülálló alkotásaiból. A tárlat anyagában olyan művészek remekművei kaptak helyet, mint – a teljesség igénye nélkül – Melocco Miklós, Schéner Mihály, Kokas Ignác, Kubinyi Anak, Péreli Zsuzsa, Schrammel Imre, Blaskó Sándor, Borbás Tibor, Kő Pál, Dávid Júlia, Balázsik Attila Szuka, Makovecz Imre, Kubinyi Anna, Györfi Sándor, Frapatelli Lajos vagy az idén októberben elhunyt Búza Barna.

Mikusi Zsolt ezredes nagy megbecsüléssel és szeretettel köszöntötte az ünnepélyes megnyitó vendégeit. „Meghatározó, történelmi léptékű apropóból gyűltünk itt össze így karácsonyhoz közeledve, ádvent harmadik vasárnapja után: szerencsésen összetalálkozik a zene és a képzőművészet az ünnepvárással", hangsúlyozta az MH KKB parancsnoka. „Olyan vándormadarat köszönthetünk Szentendrén, mely hosszú utat bejárva érkezett hozzánk egyenesen Révkomáromból. A Magyar Művészetért élőtárlata első alkalommal kap helyet katonai alakulatnál." Mikusi Zsolt hozzátette: büszkén nyitja meg Szentendre katonái és polgárai előtt a gyönyörű műalkotásokból álló tárlatot, kiemelve, hogy a kiállítás kapui természetesen nyitva állnak a köz számára. „Lehetőséget teremtünk majd arra, hogy a helyőrség és a környező kistérségek iskolái számára is hozzáférhetőek, láthatóak, esetenként akár kézbe is vehetőek legyenek a műalkotások."

„A bázison látható, érezhető tiszta, a tanulás szelleméhez illő környezet, a kiállító tér olyan vonzó erő, aminek nem lehet ellenállni – méltó Szentendre egészének európai hírű művészeti légköréhez", idézte záró gondolatként az ezredes dr. Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Alapítvány kuratóriumának elnökének és a Zrínyi Média Kft. ügyvezetőjének szeptemberi látogatásán tett szavait, köszönetet mondva neki azért, hogy a vándorkiállítás a bázison találta meg következő állomását. Szintén köszönetet mondott Sipos Gábornak, a Honvéd Kulturális Egyesület elnökének a tárlat tető alá hozatalához nyújtott segítségéért.

Mikusi ezredes beszédét követően Szakács Imre festőművész, a Szentendrei Régi Művésztelep Kulturális Egyesület elnöke méltatta a kiállítást, kiemelve annak jelentőségét. „A Magyar Művészetért példátlan erejű tevékenységére óriási szükség van határon innen és túl egyaránt, és hallatlanul fontos, hogy e vándorkiállítás megérkezett Szentendrére", fogalmazott, majd sok erőt és energiát kívánt ahhoz, hogy a kezdeményezés kivirágozzon és behozza gyümölcseit.

„A sors akarta úgy, hogy hat napon belül másodszorra is összefonódjon a Magyar Honvédség és a Magyar Művészetért Díj tevékenysége", utalt megnyitóbeszédében Gubcsi Lajos arra az ünnepélyes szoborátadó ünnepségre, melyre december 10-én került sor a Magyar Művészetért Szoborkertjében. A rendezvényen Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, tábornokok, ezredesek, polgármesterek, művészek, mecénások, a határon túli magyarság képviselői, valamint a Zrínyi Média Kft. munkatársai vettek részt Györfi Sándor szobrászművész Attila királyt ábrázoló alkotásának avatásán. Az MH KKB Művelődési Központjában megnyitott kiállításról a kuratórium elnöke elárulta: a megnyitó előtt szándékosan nem nézte azt meg, így nagy örömmel látta, milyen jó érzékkel és jó érzéssel helyezték el egymás mellé a korábban soha nem ismert műveket.

„Amikor 1987-ben létrejött a Magyar Művészetért, úgy gondoltuk, az elnevezés mindent kifejez, amit szeretnénk, hiszen magyarok vagyunk, és művészek", fogalmazott. „Azok a mi barátaink, akik a magyar múlt esztétikai és erkölcsi hagyományába nyúlnak vissza alkotásaikkal, és nem utánzással, majmolással akarnak teremteni. Azokért vagyunk, akik maguk is szeretik a magyar művészeket, és tesznek is értük. Azóta huszonöt gálán összesen 310 Magyar Művészetért Díjat adtunk át. E díjak birtokosai között vannak, akik minden pillanatban magasztosan képesek átadni tehetségüket: az ő alkotásaikat láthatják itt, kiegészítve jeles magyar írók, festőművészek kéziratos könyveivel", mondta a kuratórium elnöke, példaként említve Jókai Anna, Tőzsér Árpád, Makovecz Imre, Nagy Gáspár helyszínen kiállított eredeti kéziratait.

Gubcsi Lajos hangsúlyozta: a Vándorúton kiállítás előkészítésén nyolc éve dolgozik az Alapítvány, és végül idén szeptemberben jött el az a pillanat, amikor a gyűjtemény elérte azt az egységességet, hogy kiállíthatóvá vált. A Corvinus Egyetem tiszteletet parancsoló aulája után a műalkotások egyből a felvidéki Királyfiakarcsára utaztak. „E kis faluban már csak a madár jár, nekünk pedig az a jelmondatunk, hogy eljutunk mindenhova, ahova a madár jár", emlékeztetett Gubcsi Lajos. „Nem hórukk-szerű sajtóvisszhangot szeretnénk, hanem ott lenni időben és térben, korlátok nélkül a Kárpát-medencében. Mert életünk célja szép célért élni: magyarokért. Mert magyarok vagyunk. Jó magyarok. Lelkünk összeforr a csillagösvényen." A Zrínyi Média Kft. ügyvezetője elmondta: nem Szentendre lesz a kiállítás egyetlen „katonai" állomása, hiszen a közeljövőben a szolnoki és a győri bázis is otthont ad majd a műalkotásoknak. Azt is elárulta, hogy 2011 márciusának idusán a szabadságot és a forradalmat ünnepelve Erdélyben vendégeskedik majd az élőtárlat.

Beszédében Gubcsi Lajos megemlítette a Zrínyi Média Kft. könyvvonatát is, mely épp Szentendrén kapta nevét is, és hangsúlyozta, hogy a két kezdeményezés összefonódik: a könyvvonat a mai Vándorúton-megnyitó estéjén például a Kiskunság több kis településére érkezik majd. „Mások tehetségét, alkotásait juttatjuk el oda, ahová más nem akarja, mert gonosz, vagy nem tudja ezeket eljuttatni, mert szegény, vagy nem fogadják őket, mert szívük kitaszítja, ami emberi. A fogadás különösen fontos, hiszen a vendéglátó tiszteletét ki kell vívni ahhoz, hogy az ember vendég lehessen. Köszönöm, hogy szeretettel fogadtak minket, és ráéreztek arra, amit kínáltunk", zárta beszédét Gubcsi Lajos.

Mikusi Zsolt ezredes egy személyes emlékkel zárta a megnyitót. „December 16. van, és egy évvel ezelőtt éppen e napon indultam Pápáról Mazar-e-Sharifon át Kabulba, ahol aztán fél évet töltöttem. Szóljanak hát a dallamok a helyőrségi zenekar előadásában át a Hindukuson, a távolban szolgáló magyar katonák lelkéhez, akik tisztelettel, becsülettel szolgálják a szövetséget és a Magyar Köztársaságot!", mondta a bázisparancsnok.

Ezt követően a katonazenészek Dalmadi Zoltán őrnagy vezetésével szolgáltattak zenés aláfestést a kiállításhoz.
A bázis heteken keresztül várja a tárlat megtekintésére az iskolákat, a tanárokat, a kulturális egyesületeket, a művészet iránt érdeklődőket.

További képekért kattintson galériánkra!

Fotó: Galovtsik Gábor

https://honvedelem.hu/files/files/23430/vándorúton.pdf