Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merkel a Bundestag vizsgálóbizottsága előtt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 12. 7:45

A német kancellár visszautasította azt az ellenzéki állítást, amely szerint a választási hadjárat miatt elhallgatta volna, hogy a 2009. szeptember 4-én Afganisztán északi részén végrehajtott légi csapás polgári áldozatokat is követelt. Angela Merkel a Bundestag vizsgálóbizottsága előtt csütörtökön történt meghallgatása során kijelentette: több alkalommal is elismerte, hogy a német ezredes által elrendelt rakétatámadásnak polgári áldozatai is lehettek. Kiemelte ezek közül a szeptember 6-án tartott sajtóértekezletet, valamint az ugyanazon a napon kiadott kormányközleményt.

Franz Josef Jung, a nagykoalíciós Merkel-kormány védelmi minisztere eleinte kizárta, hogy a tálib lázadók által hatalmukba kerített két tartálykocsira mért csapás civileket is megölhetett. Merkel ennek kapcsán a bizottság előtt kifejtette: szeptember 5-én – egy nappal a támadás után – arra kérte Jungot, hogy egy másnap megjelenő sajtóinterjúba „minden információt foglaljon bele". Ezek közé tartozott az a Stanley McChrystal amerikai tábornoktól származó értesülés, amely szerint a légi csapásban polgári személyek is meghaltak.

Merkel szerint számára már a kormányközlemény előtt világos volt, hogy nagy valószínűséggel polgári személyek is áldozatul estek a kunduzi légi csapásnak. Egyúttal leszögezte: az általa vezetett kronológiából egyértelműen kiderül, hogy minden alapot nélkülöznek azok az állítások, amelyek szerint a szövetségi kormány nem érdekelt a tragikus esemény feltárásában, illetve hogy meg akarná azt akadályozni. „Ennek pontosan az ellenkezője igaz" – tette hozzá a kancellár.

A Kunduz térségében végrehajtott rakétatámadásban 142 ember vesztette életét, köztük számos polgári személy. A katonai akcióról kiadott, illetve visszatartott ellentmondásos információk miatt Jung védelmi minisztere előbb leváltotta a tárca államtitkárát és a Bundeswehr vezérkari főnökét, majd néhány héttel később maga is távozni kényszerült.