Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A brazilok az amerikai típust preferálják?

Szöveg: JETfly / HTKA |  2011. február 12. 8:59

Egyre több helyen olvasható a nemzetközi sajtóban az a tény, miszerint a brazil vadászbombázó-beszerzés még egy jó ideig nem lesz lezárva. A leköszönő brazil elnök, Luiz Inacio Lula da Silva utóda, Dilma Rousseff felülvizsgálja a beadott pályázatokat és az alapján dönt, de egyre több forrás állítja azt, hogy Dilma új ajánlatokat kér be. A pályázó vállalatok sem restek, sorra csiszolnak a pályázatukon, újra és újra csábítóbb palettát kínálva a potenciális vásárlónak.

A francia Dassault Aviation konkurenseihez hasonlóan 100 százalékos gazdasági ellentétezést kínál, míg a svéd Saab az ipari együttműködés terén újabb előnyt gyűjtve kutatóintézetet tervez létrehozni Sao Bernando do Campoban, ahol polgári és katonai igényeket is kielégítve fejlesztenének szenzorokat, radarberendezéseket, valamint egyéb repüléstechnikai műszereket.

Eközben a francia AFP és Le Monde hírügynökségek értesülései szerint a brazil elnökasszony erősen az amerikai típust preferálja. Ezt a hírt az a tény is megerősíti, hogy Dilma Rousseff aktívan tárgyal az Amerikai Egyesült Államok és a Boeing vállalat képviselőivel. A gall sajtó brazil forrásokra támaszkodva megírta, hogy Dilma nincs messze a döntéstől, jelenleg a fejlett technológia átadásának mértékéről folynak tárgyalások, mellyel nem teljesen elégedett, a lehető legjobb kondíciókat akarja.

Brazília a már leselejtezett Mirage III és a jelenleg még szolgálatban álló Mirage 2000 típusú vadászbombázói helyett 36 darab korszerű, többfeladatú típust vásárolna, erre 4-6 milliárd dollárt szán. Mindhárom típus megfelel a technológiai követelményeknek, így a gazdasági együttműködés nagysága lesz a döntő. A brazilok elvárják, hogy a győztes a 100 százalékosan átadja a típus technológiáját, a gépek egy része Brazíliában készüljön, továbbá nagymértékű gazdasági együttműködést ajánljon.

1595913970

A Dassault Rafale egyre inkább esélytelen?