Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi tudományos konferencia a tüzérekről

Szöveg: Dr. Szabó Tibor alezredes |  2011. február 12. 5:37

Tüzér nemzetközi tudományos konferencia a Nemzetvédelmi Egyetemen A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar (ZMNE KLHT) Tüzér Tanszék oktatói állománya és a Magyar Hadtudományi társaság (MHTT) Tüzér Szakosztálya által szervezett Merre tovább, magyar tüzérség? című nemzetközi tudományos konferencia 2011. február 3-án, a ZMNE dísztermében került megtartásra. A konferencia fővédnöki szerepét dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke vállalta el.

A tudományos rendezvényen négy magyar nyelvű, két német és egy angol nyelvű előadás hangzott el. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte dr. Deák János nyugállományú vezéreredes, a ZMNE miniszteri biztosa, Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) szárazföldi haderőnem főnöke és Dr. habil. Ujj András ezredes, a ZMNE tudományos rektorhelyettese.

A konferencián megjelenő 110 fős hallgatóságot dr. Felházi Sándor mk. ezredes, a KLHT dékánja, egyben a konferencia levezető elnöke köszöntötte, majd bevezető előadásában szólt a konferencia időszerűségéről, a NATO stratégiai felülvizsgálat eredményeiről, a feladatok változásairól és azok hatásairól a magyar haderő részére. Röviden felvázolta a Nemzetvé-delmi Egyetemen folyó tudományos tevékenység tűztámogatást és tüzér fegyvernemet érintő eredményeit, azok szükségességét. A rendezvényen a Honvéd Vezérkar, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, a csapatok képviselői, az MHTT Tüzér Szakosztály és a Gábor Áron Tüzér Bajtársi Egyesület tagjai, a ZMNE oktatói és a honvéd tüzér tisztjelöltek, továbbá külföldi vendégek (német, svéd, norvég) vettek részt.

A konferencia első előadásában Birinyi István ezredes, a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség osztályvezetője a HVK strukturális változásairól, illetve a rendszerben lévő eszközök üzemeltetési lehetőségeiről és leváltásuk ütemezéséről tájékoztatta a résztvevőket. A következő három előadásban tüzér oktatók – figyelembe véve az Magyar Honvédség struktúrájának tervezett változásait – saját kutatási területükön tudományos kutatási eredményeken alapuló ajánlásokat és szakmai javaslatokat fogalmaztak meg a felső katonai vezetés részére a tüzérség rendszerének kialakítása, továbbá technikai és szervezeti korszerűsítése területén. A tüzérség rendszerfelépítését figyelembe véve Dr. Furján Attila nyugállományú alezredes, egyetemi docens a felderítő és vezetési alrendszer fejlesztési lehetőségeit taglalta. Dr. Szabó Tibor alezredes, tanszékvezető egyetemi docens a tüzérségi tűzeszközök és lőszerek fejlesztési eredményeit és a lehetséges beszerzések szakmai alapelveit ismertette, míg Dr. Mlinárik László nyugállományú alezredes a tüzérség alkalmazási és a rendszer szervezeti felépítése elveinek kérdéseiről tájékoztatta az érdeklődőket.

A szünetet követően Dr. Deák János ny. vezérezredes a ZMNE miniszteri biztosa kért szót. Röviden tájékoztatta a vendégeket a ZMNE Nemzeti Közszolgálati Egyetembe való integrálásának folyamatairól, az átalakítás katonai vezetői képzést érintő változásokról, majd vázolta a tüzérség alkalmazása területén követendő kutatási irányokat.

A magyar nyelvű előadásokat követően a külföldi meghívott vendégek előadásai következtek. A német Rheinmetall Defence Electronics képviselői a vállalat által továbbfejlesztett C2 harcvezetési rendszert, míg a Rheinmetall Waffe Munition előadója a tűzeszközök fejlesztési eredményeit ismertette. A német nyelvű előadásokat a norvég SAAB Technology Norway és a svéd SAAB Microwave Systems által közösen menedzselt ARTHUR típusjelű tűzeszköz felderítő lokátor műveleti területen szerzett alkalmazási tapasztalatait bemutató előadás követte. A külföldi előadások megszervezésében jelentős feladatot vállaltak a Pálos Mérnöki és Tanácsadó Kft és a svéd Microwave Systems magyarországi képviselői.

Az előadásokat követő hozzászólásokban Török Miklós nyugállományú vezérőrnagy, az MH volt tüzérfőnöke a tüzérség által elszenvedett csökkenő strukturális veszteségek okairól, a tüzérség megújulásával kapcsolatban pedig a jövőbe vetett bizalomról szólt. Békési Zoltán nyugállományú ezredes a Gábor Áron Tüzér Bajtársi Egyesület nevében köszönte meg az előadók színvonalas prezentációit. Eckhardt Zoltán alezredes, a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség fegyvernemi főtisztje (tüzér referens) a tüzéralegységek képzési, a parancsnoki állomány kiválasztásának és felkészítésének kérdéseit elemezte.

Dr. Felházi Sándor ezredes zárszavában összegezte a kutatási eredményeket, amelyek szerint az elhangzott ismeretanyag alkalmas a döntés-előkészítésben résztvevők számára gyakorlati munka anyagként. A Tüzér Tanszéken a hosszú évek alatt összegyűjtött ismertanyaggal a kutatói állomány bármikor kész szakmailag megalapozott előterjesztések kidolgozására.
A konferenciát követő állófogadáson pohárköszöntőjében Huszár János dandártábornok az MH ÖHP nevében, dr. Ujj András ezredes a ZMNE vezetése nevében mondott köszönetet a konferencia szervezőinek és az előadóknak.