Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaorvosként Afganisztánban

Szöveg: Vastagh László |  2011. február 12. 5:35

Helyszíni benyomások Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról – ez lehet a mottója dr. Elkán Károly Katonaorvosként Afganisztánban című fotókiállításának, melyet február 11-én pénteken, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházának első emeleti kiállítótermében nyitott meg dr. Svéd László orvos altábornagy.

1595913967
A Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ főigazgató-helyettese elmondta: a Magyar Honvédség katonaorvosai között számtalan olyan tehetség van, aki megpróbál a világból valamit visszaadni. Ezt teszi nem mindennapi képeivel Elkán Károly is, aki rendkívüli környezetben, sajátos látásmóddal megörökített pillanatokat mutat be, miközben olyan izgalmakat él át, amiben csak az részesülhet, aki megfordult ilyen helyeken. „Látható az afgán táj szépsége, ami csak mesekönyvekben olvasható, az afgán ember, aki cselekedni, tenni akar, a gyerekek gyönyörű arca, mely a tudás szomját tükrözi és természetesen a küldetés, a magyar katona értéke, cselekvőképessége és az az áldozatvállalás, melyet távol a hazától megpróbál teljesíteni", fogalmazott Svéd László.

A honvedelem.hu kérdéseire válaszolva Elkán Károly elmondta: Afganisztánt megjárt „veteránként" nagyon jó érzés látni, hogy a civilek milyen figyelmet tanúsítanak katonáink afganisztáni missziós küldetése iránt. A kiállítás fotói bátor és elszánt afgán embereket ábrázolnak, akik magukénak érzik földjüket és megvédik azt. Próbálnak nyitottak lenni és elfogadni segítő áldozatvállalásunkat, az államiság fenntartása, stabilitása érdekében. „Láttam, ők vannak többségben", tette hozzá.

1595913968

„Katonaorvosként 2006-ban fél évet töltöttem el a Pol-e Khomriban lévő Camp Pannonia magyar táborban, abban az időben, amikor az MH Tartományi Újjáépítési Csoport missziója elkezdődött. Legfőbb kötelességemnek éreztem a magyar katonák teljes körű egészségügyi felügyeletének, szükség esetén gyógyításának megszervezését, a járásokba induló konvojok szakszerű egészségügyi kísérését, mindenoldalú egészségügyi biztosítását. A konvojokkal – amik segélyszállítmányokat vittek a távoli járásokba – lehetőségem nyílt együtt utazni és feladatom ellátása mellett fotózni az ott élő embereket és életkörülményeiket. Az afgán emberek fokozatosan elfogadták a magyar jelenlétet, és számos módon fejezték ki köszönetüket a hozzájuk eljuttatott támogatásért, segítségért. Nem tántorított vissza bennünket az a körülmény sem, hogy mindezt háborús helyzetben kellett

1595913968
végrehajtani, repeszálló mellényben, távol a bázistól, fegyveres védelem mellett", elevenítette fel élményeit Elkán Károly.

A katonaorvos azt is elárulta: hazaérkezését követően megfordult a fejében, hogy szívesen vállalna még egy ilyen missziót, azonban ez már nem adatik meg neki, ugyanis nyugállományba vonult. Viszont a kiállítást egy újabb missziónak tekinti, újra ott lehet a táborban katonáink között a gyönyörű Baghlan tartományban, amivel képein keresztül megismerkedhet az érdeklődő is.
A kiállítás fotói négy témakört érintenek: a lakosság életkörülményeit, Baghlan tartomány természeti adottságait, a segélyezést, illetve a katonai és egészségügyi biztosítást. Ezáltal áttekinthetőbbé válik mindaz, amit a szerző képeivel szeretne elmondani az értő közönségnek. A kiállítás ingyenes, március 7-ig látogatható.

 

1595913968
 
1595913968
1595913968

Fotó: Galovtsik Gábor