Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mezei futóbajnokság az évad nyitányán

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. április 5. 19:18

Ez a létszám kezd hasonlítani a 2015 előttihez és évről-évre növekszik – mondta dr. Eleki Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese április 4-én, Veszprémben, a Magyar Honvédség 2024. évi mezei futóbajnokság megnyitóján. A versenyen összesen 36 honvédségi szervezet mintegy 460 tagja állt rajthoz.

A csoportfőnök-helyettes felidézte azt az időszakot, amikor több műveleti feladat, illetve a Covid-járvány miatt kisebb létszámmal tudták csak megtartani a bajnokságot, s biztatta a versenyzőket, illetve elöljáróikat, hogy az év további versenyein is vegyenek részt.

„Mindenki próbálja meg a legjobb eredményt elérni, hiszen a kiképzésnek az egyik alapja a fizikai felkészítés, a fizikai felkészítésnek pedig az egyik alapja a futó állóképesség. Ezt fogjuk ma mérni több számban, és szeretném, ha megmutatnánk azt, hogy mi, katonák folyamatosan törődünk az egészségünkkel, törődünk a fizikai állapotunkkal, és amikor egy verseny van, akkor tényleg jó eredményt, nagy küzdelmeket tudunk bemutatni” – mondta dr. Eleki Zoltán.

20240404_MH_mezei_futobajnoksag_SZK_01 copy

Két versenyszámot, a 3000 méteres futást és a 4 x 1000 méteres fegyveres váltófutást gyakorló öltözetben teljesítették az indulók, míg a 6000 méter résztvevői már sportruházatban futottak. A pálya igazán mezei volt: salak, mező, erdei ösvény, rézsű, aszfalt, sík, emelkedő, lejtő.

„A terep nem volt ismeretlen, hiszen az elmúlt tíz évben itt rendezték a Magyar Honvédség mezei futóbajnokságát. Egy pár kivétellel mindegyiken részt vettem, az utóbbi időben sikerült győztesként végeznem. Jelenleg a pálya nagyon jó állapotban van, nincs felázva és tényleg futható” – nyilatkozta Kisházi László százados, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség Nemzetközi Támogató Főnökségének főtisztje, aki „mellesleg” a KSI Sportegyesület versenyzője 2013 óta. Az abszolút győztes elmondta, hogy az első ezer méter kicsit szorosabb volt, de a második kilométert már egyedül futotta.

A bajnokság érdekessége, hogy külön parancsnoki futamot is rendeznek, ahová kor megkötése nélkül, a katonai szervezet parancsnoka, parancsnokhelyettese(i), illetve törzsfőnöke is nevezhető, és az itt elért egyéni pontok is beleszámítanak az összesített pontversenybe.

20240404_MH_mezei_futobajnoksag_SZK_15 copy

„A téli alapozó szakaszból most jövünk ki, egy kicsit korai most még ez a verseny, a szolgálati elfoglaltságok miatt kellett hamarabbra hozni” – mondta Szabó Szilvia százados, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred testnevelő tisztje. A százados dicsérte a versenyt, mert életkorban nagyon széles spektrumú és szerencsés az 5 éves lépés az egyes korcsoportok között, így mindenki a saját korosztályában tudja megméretni magát és a saját edzettségének megfelelő időt tudja futni. Az alakulatánál többféle módon készültek a versenyre.

„Kihasználtuk a napi egy óra sport, illetve a heti ezredfutás adta lehetőségeket, és aki úgy gondolta, hogy ez neki kevés, azoknak egyéni edzéstervet készítettem. De vannak olyan katonáink, akik már maguktól is több éve foglalkoznak a futással, ők a segítségemmel összeállított komolyabb edzéstervek alapján egyénileg dolgoznak, és önállóan, az én felügyeletemmel végzik az edzéseket” – számolt be az előkészületekről Szabó százados.

20240404_MH_mezei_futobajnoksag_SZK_20 copy

A testnevelő tiszt még a 3000 méteres futamok közben elmondta, egy összetett dobogós helyezést szeretne csapatának, de amit reálisnak lát, az az első hat közé jutás. Jól is mérte fel tanítványai teljesítményét, a győri alakulat a csapatverseny negyedik helyén végzett.

A csapatversenyt a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár nyerte meg, a második helyen az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár végzett, a harmadik helyezést pedig a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár érte el.

A versenyen mért időeredményeket ide kattintva lehet megtekinteni.