Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gazdaságfejlesztés és védelemerősítés egyben

EDF workshop kis- és középvállalkozásoknak

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Tischler Zoltán, uni-nke.hu |  2024. április 5. 18:56

A gyorsan változó és kiszámíthatatlan biztonságpolitikai környezetben egyre fontosabbá válik az Európai Védelmi Alap (European Defence Fund – EDF), ami a civil és a védelmi szektor közötti együttműködést segíti elő. A duális támogatás kapcsán rendeztek workshopot kis- és középvállalkozásoknak a Bálna Honvédelmi Központban, ahol ismertették az alap kínálta lehetőségeket.

Az EU tagállamok védelmi költségvetéseire nehezedő folyamatos nyomás miatt szükséges innovatív módszereket találni a hatékony fejlődésre. A legújabb technológiai találmányok főként a civil kutatás-fejlesztés eredményeként jönnek létre, ezekből fakadhatnak új kihívások és születhetnek eszközök is a védelmi szektorban. A kettős felhasználású technológiák viszont nemcsak a nemzetbiztonságot erősítik, hanem ösztönzik a gazdasági növekedést is. Az EDF egy célzott, európai uniós költségvetéséből finanszírozott védelmi kutatás-fejlesztési program. Az összesen 8 milliárd euró költségvetéssel létrehozott alap célzottan elősegíti például a digitalizáció, a felhőtechnológia, a mesterséges intelligencia, a kibertechnológia és az űrtechnológia fejlődését.

A honvédelmi tárca egyik kiemelt feladata az alapban rejlő lehetőségek kiaknázásának segítése. A Bálna Honvédelmi Központban tartott workshop célja volt, hogy rávilágítsanak a kkv-k részére biztosított lehetőségekre.

2024.04.04. Balna_EDF workshop_TZ_10

„Azért hívtuk meg a kis- és középvállalkozásokat, mert nagyon fontos szerepet játszanak a gazdasági és ipari kutatás-fejlesztésben. Szerves részét képezik a magyar gazdaságnak, de nem mindig rendelkeznek az előrelépéshez szükséges kapacitásokkal. Több segítségre van szükségük, kormányrendelet is rögzíti, hogy az állam részéről milyen támogatást tudunk nyújtani a kis- és középvállalkozások számára, hogy ők is be tudjanak lépni erre a területre” – nyilatkozta Bárány Mihály ezredes, a Honvédelmi Minisztérium EDF szakértője.

2024.04.04. Balna_EDF workshop_TZ_1

Hendrich Balázs, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a VIKI a vállalkozásoknak kíván segíteni. „A szövetségi rendszerekből, az Európai Unióból és NATO-ból származó tudást transzferálni szükséges a katonai ökoszisztémába, beleértve az egyetemeket, kutatóintézeteket és vállalkozásokat egyaránt. Célunk, hogy minél több vállalkozás képes legyen a kettős felhasználású technológiák segítségével hozzájárulni a hazai védelmi ipar fejlődéséhez” – mondta.

A VIKI-t számos külföldi vállalat és konzorcium keresi meg partnerség kialakításának céljából. „E kapcsolatépítési folyamat során kiemelt figyelmet fordítunk a hazai vállalatok nemzetközi környezetbe történő bekötésére” – jegyezte meg záróbeszédében Deme László ezredes, a VIKI operatív vezérigazgató-helyettese.

Deme_László_NKE másolat

A minisztérium és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) további workshopokat is tervez a vállalatoknak az információáramlás és a tapasztalatmegosztás elősegítése érdekében.

Az eddig elért EDF-eredmények

  • Tizenöt nyertes konzorciumban 13 magyar kis- és középvállalkozás (kkv), kutatóintézet, illetve nagyvállalat vesz részt.
  • A magyar részvételű 15 nyertes, 2-4 év közötti időtartamú Kutatás + Fejlesztés (K+F) projekt végrehajtására fordítható összeforrás megközelítőleg 300 millió euró (120 milliárd forint).
  • A 13 magyar kkv-ra, kutatóintézetre, illetve nagyvállalatra eső K+F forrás megközelítőleg 42 millió euró (16,5 milliárd forint).
  • A magyar részvételű nyertes konzorciumokat átlagosan 16, szinte az Európai Unió valamennyi tagállamából kikerülő, cégek és kutatóintézetek alkotják, míg a projektek tagállami projekttestületében átlagosan 10 tagállam képviselteti magát. A konzorciumok célkitűzése európai uniós szintű szabványok, platformok létrehozása, amely a technológiai autonómia, a technológiai fölény és az inreoperabilitás mellett nemzetközi kutatóhálózatokhoz való csatlakozásunkat, illetve a kutatói mobilitást is elősegíti.
  • Az uniós cégek, kutatóintézetek és tagállamok kiterjedt K+F együttműködése elősegíti a legfejlettebb technológiák hatékony és gyors védelmi szektorba való jutását és a technológiai életciklus kezelését.

Az Európai Unió védelmi célkitűzései

  • A védelmi kiadások 20 százalékát védelmi beruházásra kell fordítani. 
  • A védelmi kiadások 2 százalékát K+F-re kell fordítani.
  • A védelmi beruházások és K+F források 35 százalékát a tagállamok együttműködési keretei között kell elkölteniük.
  • EU Akcióterv a civil-, védelmi- és űripar szinergiáiról – kettős- és többeshasználatú technológiák.
  • EU Útiterv a biztonság és védelem célú kritikus technológiákról.
  • Európai uniós jelentés védelmi beruházási hiányok elemzéséről.
  • EDF Védelmi Innovációs Rendszer (EUDIS) – Európai Védelmi Ügynökség Védelmi Innovációs Központ (EDA HEDI).
  • EU Űrprogram.
  • EU Akcióterv a kritikus technológiákba történő európai beruházások fellendítésére.
  • A potenciálisan kettős (katonai és civil) használatú technológiákat érintő K+F projektek támogatását növelni kell.
  • „Stratégiai technológiák Európáért platform” (STEP).
  • Európai Védelmi Ipari Program (EDIP) – Európai Védelmi Ipari Stratégia (EDIS).