Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi-28-asokat vásárolna Törökország

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. június 11. 11:05

Törökország amerikai Cobra harci helikopterek iránti kérelmének elutasítása miatt most más lehetőségeket keres forgószárnyasok beszerzésére.

Ennek következtében a napokban egy török delegáció látogatott Oroszországba, hogy tárgyalásokat folytassanak minimum 12 darab Mil Mi-28 „Havoc" harci helikopter megvásárlásáról. A helikopterekre igen nagy szüksége lenne Törökországnak a Kurd Munkáspárt (PKK) fegyveres megmozdulásai miatt.

A török vadászgépek 2007 decembere óta bombázzák a PKK különböző, észak-iraki célpontjait, amerikai felderítő eszközök segítségével. Az Egyesült Államok robotrepülőgépeket, műholdakat és a Lockheed Martin U-2 Dragon Lady felderítő repülőgépet is bevetette, hogy minél pontosabb információkkal lássa el a törököket a PKK akcióiról.

A török vezérkari főnök június elején látogatott Washingtonba, az évente megrendezésre kerülő amerikai-török vegyes bizottság (ATC) találkozójára, ahol kihangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoktól a jövőben nemcsak az információszerzés hatékony biztosítását, de konkrét haditechnikai eszközök eladását is várná Törökország.

A törökök már korábban leadtak megrendelést két darab amerikai Predator robotrepülőgépre, továbbá 12 darab Cobra harci helikopterre is, ez utóbbit azonban visszautasította Washington. Szakértők úgy gondolják, hogy ennek hátterében az áll, hogy Törökország még 2007-ben döntést hozott 50 darab olasz, az AugustaWestland által gyártott támadó és felderítő helikopter („ATAK") gyártásáról, melyeket a Turkish Aerospace Industries ankarai központjában építenének meg. Az első T129-es helikopter, ami az olasz A129 Mangusta török változata, leghamarabb 2015-ben készülhet el.

Mivel annak az esélye, hogy az Egyesült Államok mégis meggondolná magát a Cobra helikopterekkel kapcsolatban igen kicsi, Törökország a korszerű, orosz Mi-28-asok vásárlását sürgeti.