Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi bosszantja az oroszokat?

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 26. 9:37

A közelmúltban felvázolt új orosz védelmi stratégia szerint, Oroszország már nem kíván részt venni egy, a Nyugattal folytatott újabb fegyverkezési versenyben, ugyanakkor mindent meg fog tenni azért, hogy a szomszédos országok NATO-ba való belépését megakadályozza.

Annak ellenére, hogy az ismertetett stratégiai tervezet nem említi konkrétan az Egyesült Államokat, mint Oroszország fő riválisát, egyértelmű, hogy az oroszok nem tudnak szabadulni az amerikai katonai fölény gondolatától. Ékes bizonyítéka ennek az oroszok heves tiltakozása a Lengyelországba, illetve Csehországba telepített amerikai rakétavédelmi rendszerek kapcsán, melyeket főként Irán – Európát fenyegető – nukleáris töltetű ballisztikus rakétái ellen vetnének be. Az oroszok ezzel szemben úgy gondolják, hasonlóan több európai országhoz, hogy ezek a védelmi rendszerek pontosan Oroszország egy esetleges rakétatámadását hivatottak megelőzni.

Úgy tűnik, hogy Oroszország lassan megfeledkezik arról, hogy valójában a legtöbb szomszédja továbbra is tart tőle. Az oroszok ugyanis mindig is szerették volna dominálni és manipulálni a szomszédos országokat, melyeknél lassan betelik a pohár Oroszország dominanciáját illetően. Ennek eredményeként a határos államok a NATO tagságot vélik egy lehetséges kiútnak, bosszantva ezzel az oroszokat…

CímkékNATOrakéta