Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mielőtt jön az ár

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 27. 10:13

Afganisztánban az öregek visszaemlékezése szerint az elmúlt 20 évben nem volt ilyen hideg és kegyetlen tél, mint az ez idei. A hegyeket vastag hóréteg fedi, a folyók befagytak és a hőmérséklet tartósan nulla fok alatti, azonban ez a zord időjárás sem akadályozta a partvédelmi projektek befejezését.

A műveletek kivitelezését a magyarországi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és az MH Tartományi Újjáépítési Csoport felügyelte és koordinálta.

Ahogy Kiss Zoltán, az FVM képviselője elmondta, a minisztérium törekszik arra, hogy a projektek finanszírozására minél nagyobb összeg álljon rendelkezésre, ezért kihasználja azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik a források bővítését.

Ezek a beruházások is egy ilyen pályázatnak az eredményei, amelyet a görög kormány hirdetett meg és a Külügyminisztérium közreműködésével sikerült Magyarországnak megnyernie

A két helyszínen a munkálatok még októberben kezdődtek meg és alig három hónap alatt fejeződtek be. Khinjan járásban, a Vallyant völgyi Szángesal faluban lévő fal 250 méter hosszú fal, nemcsak a helyiek értékeit védi meg, hanem azt a négyszáz hektárnyi mezőgazdasági földterületet is, amelyen gabonát, gyümölcsöt termelnek, és ami a megélhetésüket biztosítja.

Hetven kilométerrel távolabb, de ugyanezen fejlesztés keretében, Dushi járásban az Ahangara folyó mentén is befejeződött a partfal megerősítési munka. Itt a helyiek számára az elkészült kőfal ezer méter hosszan nyújt védelmet a tavaszi folyóáradástól.

Mind a két ünnepségen részt vettek a helyi járás magasrangú vezetői, a falubeli idősek tanácsának képviselői, valamint a falu apraja-nagyja. Rózsa Tibor ezredes, kontingensparancsnok kihangsúlyozta, hogy ilyen és az ehhez hasonló árvízvédelmi projektekre továbbra is nagy hangsúlyt helyez a PRT. Hiszen ezek a fejlesztések emberi életeket és értékeket védelmeznek.

1595872808