Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőgyakorlat és lőszerraktár-felszámolás a kegyetlen télben

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 28. 6:20

A Pol-e Khumriban állomásozó készenléti rendőrség vezetője, valamint a tartományi rendőrfőnök azzal a kéréssel kereste meg az MH Tartományi Újjáépítési Csoportját, hogy tartson alaplőkiképzést a helyi rendőrök számára.

Alaplőgyakorlat afgán rendőröknek

A helyi rendőrség jelenleg egy átszervezésen megy keresztül tudtam meg a város rendőrfőnökétől, aki személyesen vett részt ezen a foglalkozáson, ezzel is kihangsúlyozva, hogy mennyire fontosnak tartja a rendőrök megfelelő felkészültségét. Azért vagyok itt, mert fontosnak tartom, hogy az embereim jól képzettek legyenek, hiszen a jövőben a város utcáinak biztonságát fogják őrizni.

Oláh Miklós főhadnagy, az Õr- és Biztosító század parancsnok-helyettese elmondta: szívesen segítettek, két csoportjuk biztosította a lövészet biztonságos lefolyását. „Az 50 fő számára először is elméleti felkészítést tartottunk, melyek a helyes tüzelési testhelyzetek; az általános célzási hibák és a fegyverkezelési fogások, valamint gyakoroltuk a gépkarabély szét- és összeszerelését is. Majd saját fegyvereikkel éles alaplőgyakorlatot hajtottak végre egy 40 méterre lévő anatómiai célra. Mindenki lelkes és fegyelmezett volt, többszörösen megköszönték a segítségünket."

A PRT feladatai közé tartozik a rendőrök munkájának segítése is. Ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy különféle eszközökkel támogatjuk őket – még 2007 nyarán a magyar kormány több mint 100 darab AMD 65 típusú gépkarabélyt adományozott az Afgán Nemzeti Rendőrség, illetve a Készenléti Rendőrség számára – , hanem elméleti oktatással és gyakorlati tréningekkel is segítjük és hozzájárulunk feladataik sikeresebb végrehajtásához.

1595872809
 

Egy újabb illegális lőszerraktár felszámolása

Az afgán kormány által létrehozott, az Illegális Fegyveres Csoportok felszámolását célzó programmal (DIAG) összhangban, 2008. január első felében az MH Tartományi Újjáépítési Csoport együttműködve a helyi rendvédelmi szervekkel, hozzájárult egy újabb illegális lőszerraktár felszámolásához, Baghlan tartományban. Afganisztánban a mai napig rengeteg nem nyilvántartott fegyver és különböző lőszer található, amelyek az elmúlt idők háborúiból maradtak vissza. Ezek az eszközök fegyveres csoportok és szélsőséges elemek kezében fenyegetést jelentenek az afgán emberekre és az országban dolgozó nemzetközi szervezetekre egyaránt – tájékoztatta a honvedelem.hu-t a PRT-3 Felderítő Részlegvezetője.

A PRT felderítőinek információi alapján ismét egy hadianyagokat tartalmazó föld alatti rejtekhely került megtalálásra, folytatva a már ősszel elkezdett ilyen jellegű tevékenységet. A helyi biztonsági szervek segítségével több tucat tüzérségi gránát, valamint kézigránátok és lőszerek kerültek feltárásra a fagyos talajból. A harcanyagokat a helyi erők elszállították saját gyűjtőkonténereikbe, hogy onnan később átadásra kerüljenek a DIAG program képviselőinek megsemmisítésre.
Az előkerült anyagok alkalmasak lehettek volna házilagos készítésű robbanóeszközök (IED) készítésére, amelyek egyformán veszélyt jelentenek az ISAF katonáira és a helyi biztonsági erőkre. Emiatt az újjáépítési feladatok mellett fontos az ilyen jellegű tevékenységek végrehajtása is, amelyek a biztonság elősegítése mellett tovább erősítik a magyar és afgán fegyveres erők közötti jó együttműködést.

1595872809