Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miért éppen Alaszka?

Különleges műveleti epizód

Szöveg: KM csoport | Fotó: A csoport felvételei |  2021. december 23. 13:45

Az Amerikai Egyesült Államok, Kína és Oroszország közötti nagyhatalmi verseny fokozódásával az északi sarkvidék jövőbeni konfliktusok helyszínévé válhat. A terület az erőforrások gazdagsága és elhelyezkedéséből adódó stratégiai jelentősége miatt egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A rendkívül zord környezetben a terep és az időjárás éppen olyan halálos ellenség lehet, mint a szembenálló fél. A jövő konfliktusaiban mind a hagyományos katonai erők mind a különleges erők döntő szerepet játszhatnak az erőforrásokért folytatott versenyben.

20211223-alaszkai kikepzes (2)

Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár (MH 2. KRDD) elfogadta az Alaszka államában található 4-25 Infantry Brigade Combat Team / Airborne – (4-25- ös légideszant dandár harccsoport - 4-25 IBCT) segítségét a saját kiképzési céljainak eléréséhez és a jövőre megrendezendő Swift Response 22 gyakorlatra történő felkészüléshez. Az alaszkai főváros, Anchorage mellett állomásozó 4-25 IBCT a csendes-óceáni hadszíntér egyetlen légideszant alakulata és az amerikai hadsereg egyetlen arktikus hadviselésre kijelölt alegysége. Az alakulatra nem túlzás az elit dandár nevet használni. A szervezet harcoló állományának vezetését a méltán híres 75. Ranger Ezred kiváló katonái közül válogatják, akiknek nagyszerű karrierlehetőséget és tapasztalatszerzést jelent a sarkvidéki hadviselés meghatározó alakulatánál szolgálni. A reguláris szolgálat után a különleges erőknél magasabb beosztásba kerülhetnek.

Az MH 2. KRDD légcellás szabadeső csoportja hideg égövi (arktikus) ismeretbővítő kurzuson vett részt Alaszkában. A felkészülés - távoktatás formájában - már itthon megkezdődött. A tananyag tartalmazta a terület és az időjárás elemzését, a hideg okozta sérülések megelőzését, a havas területen való kisalegység mozgásmódokat és táplálkozási tanácsokat. Az elméleti felkészítést támogatva a csoport háromhetes fizikai felkészülést hajtott végre, amely hátizsákos menetgyakorlatokat, kisalegység harcászatot, tereptan foglalkozásokat, egészségügyi felkészítést valamint művelettervezést foglalt magában.

20211223-alaszkai kikepzes (9)

A megérkezést követő napon a csoport megkapta a szükséges kiegészítő ruházatot, valamint tájékoztatták őket az öltözetviselés alapszabályairól, ami a sarkvidéki körülmények között létfontosságú. A ruha tisztán tartása, a túlmelegedés elkerülése, az öltözet rétegessége, kellő lazasága és szárazon tartása mind-mind életmentő az extrém hidegben. Az amerikai kiképzők meglátása és vizsgálata alapján a magyar ruházati felszerelés - az aláöltözetek és a kabátok - a kiegészítésekkel az arktikus környezeteben is megállja a helyét. (Az amerikai hadseregben a hideg égövi öltözködési szabályzat hét réteget ír elő. A magyar rendszer öt réteget különböztet meg.) Ezután bekötött ejtőernyős ismeretfelújító képzés valamint a T-11-es ejtőernyőre felkészítő típus vizsga következett.

Mivel a csoport tapasztalt ugrókból állt, csak az ugrás körülményei - mínusz 20 Celsius-fok és félméteres hó - jelentettek kihívást. A sikeres ugrást követően amerikai ejtőernyős szárnyak feltűzésére és magyar ejtőernyős deszantpajzs adományozására került sor.

A foglalkozások során érintették a hideghez való akklimatizációt, a test gyors felmelegítésének technikáit, a rejtett figyelő építés alapjait valamint kisalegység mozgásmódok elsajátítását a hótalp helyes használatával. A kiképzők nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a csoport megtapasztalja, milyen „mélyre lehet süllyedni” a hótalp nélkül.

A foglalkozások között jutott idő egy rövid közös munkareggelire is az amerikai féllel, ahol a 4-25 IBCT parancsnoka, Michael Shouse ezredes és vezénylőzászlósa, Alex Kupratty fogadta a csoportot. A magyar csoportparancsnok bemutatta a csoportot és egyeztetett az elérni kívánt célokról, valamint a Swift Response 22 gyakorlat során végrehajtandó feladatokról. Az ezredes biztosította a magyarokat arról, hogy a legjobb kiképzők állnak rendelkezésre.

20211223-alaszkai kikepzes (12)

A következő fázis számos nehézséget tartogatott, hiszen az életben maradás feltételeit kellett megteremteni a résztvevőknek. A bázis melletti gyakorlótéren táborhelyet alakítottak ki, sátrat építettek, letesztelték és beüzemelték a kályhákat. A kályhák úgynevezett JP8-as, repülőgép üzemanyaggal működnek, amelyet extrém hidegben rendkívül körültekintően kell használni, ugyanis az üzemanyag savként kezd viselkedni. A ruházatot átmarja, a bőrrel érintkezve azonnali fagyási sérülést okoz. Ezután kipróbálhatták a hószán vezetést és a hószán húzta síelést, ami sarkvidéki viszonyok között rendkívül praktikus és gazdaságos kijuttatási módnak számít a felderítők körében. A dandár katonái a felkészítés során gyalogos menetet hajtottak végre hótaposóval, figyelőt építettek, felszerelést húztak nyílt terepen és erdőben, de éjszakáztak is az általuk készített menedékben.

A sarkvidéki körülmények között a szervezet számára a legmegerőltetőbb a hirtelen hőmérséklet esés és a jelentős hőingadozás. Erősen felhős időben a hő visszaverődik, megreked a földfelszín és az ég között. Szikrázó napsütésben a hőmérséklet képes rövid időn belül akár 10 fokot is csökkenni. A különbség azonnal és drasztikusan érezhető. Mínusz 40 Celsius-fok alatt a szabad bőrfelület akár 1 perc alatt fagyási sérülést szenvedhet. A hideg a technikai eszközöket sem kíméli, az elemek és akkumulátorok üzemideje percekben mérhető. Ez hatalmas kihívást jelent tervezési szempontból.

A több mint kéthetes kurzus lehetőséget adott a csoportnak hogy a Swift Response 22 gyakorlat tervezése során építő jelleggel tudta alakítani a rá váró feladatokat és a sarkvidéki hadviselés terén taktikákkal, technikákkal és eljárásmódokkal gyarapodjon. Azonban megtapasztalni a sarkköri viszonyokat, a test mentális és fizikális reakcióit az extrém hidegre, a megnövekedett energiaigény mellett fókuszban tartani a feladatokat és megőrizni a harcképességet-többet jelentett egy egyszerű kihívásnál.

Zárásként elmondható, hogy talán a világ egyik leghalálosabb terepe a dzsungel, ám történelmi példák bizonyítják, hogy minimális tudás nélkül is, de jó döntéseket hozva, van esélyed a túlélésre. A sarkköri viszonyok között egy egyszerű bakancsbeázás is a feladat megszakítását jelentheti, legrosszabb esetben akár halált is okozhat.