Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden alegység a gyakorlótéren

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. február 19. 13:08

Bár még tartja magát a téli, kellemetlen időjárás, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái igen nagy létszámmal hajtják végre kiképzéseiket a hajdúhadházi gyakorlótéren. A kiképzőbázison megtaláljuk a lövészalegységek és felderítő zászlóalj mellett a jelenleg felkészülő OMLT következő váltásának katonáit.

Kora reggel, a felderítők közelharc foglalkozást tartanak az Afganisztánba készülő Operational Mentor and Liaison Team (Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport- OMLT) felkészülő állományának. Ezzel a képpel találkozhat elsőként az, aki kilátogat a Vay Ádám Kiképzőbázisra. A bemelegítés után a közelharchoz szükséges alapelemeket sajátítják el a felkészülők. A felkészítésen magyar és amerikai katonák közösen dolgoznak. Ezek a katonák lesznek azok, akik a missziós szolgálatteljesítésük során segítséget nyújtanak majd -mentori részvétellel- az önálló afgán hadsereg felállításához. A 40-50 fős egység készíti fel és képzi ki az alakuló afgán haderő katonáit.

Az 1. zászlóalj a blokkosított kiképzését végzi, melynek keretében a 2. század harcalaki foglalkozáson vesz részt. A gyakorlat célja a szakasz-összekovácsolás, valamint a szakaszszintű harcalaki ismeretek elsajátítása harcjárművek részvételével. A kiképzés során a katonák begyakorolják azokat a mozzanatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy szakaszkötelékben manővereket tudjanak végrehajtani.
A 3. század a toronylövész szakalapozó felkészítést hajtja végre, melynek keretében a katonák megismerik a BTR/80A típusú harcjármű fegyverzetének technikai tulajdonságait (toronyfegyver szét-, és összeszerelése, hevederezése, harchoz tétele).Az 1. lövészzászlóalj századai már hetek óta a gyakorlótéren tartózkodnak, és folyamatos a felkészülésük. A kiképzés célja, hogy a zászlóalj katonái tökéletesen felkészülhessenek az őszi NATO CREVAL ellenőrzésre.

1595897161
 

A vezetési gyakorló pályán találjuk a 2. zászlóalj kiképző állományát, akik vezetési gyakorlatot, azon belül is szakalapozó és típusátképző felkészítést vezetnek le a dandár gépjárművezetői részére. A négy hetes gyakorlaton először a technikai ismereteket sajátíthatták el a résztvevők, majd ezen a héten már vezetési tudásukat is fejleszthetik a gyakorló pályán. Ezt követi majd a következő héten a hosszú távú vezetési gyakorlat, ami körülbelül 200 kilométeres távolságot jelent Debrecen és Tímár között. Az osztályba soroló vizsgákra március elején kerül sor.

A híradó század is kitelepült technikai eszközeivel, akik ezen a héten a rádióforgalmazást és híradást gyakorolják téli körülmények között. Az elsődleges cél viszont az, hogy az újonnan bevonult állomány híradó képzése megvalósuljon, illetve a kezelők ismeretei elmélyüljenek, és ismereteiket szinten tarthassák.

1595897161
1595897162
1595897162