Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden, ami makett

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Galambos Sándor archív felvételei |  2022. január 31. 8:45

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Szolnoki Makettezők Baráti Köre, a Turul Makett Klub és a Puma Makett Klub március 12-én rendezi meg a XXX. Országos Makett Kiállítást és Versenyt a bázis Művelődési Otthonában.

makett_1

Repülők, harcjárművek, kamionok, hajók, diorámák, figurák, sci-fi modellek: rengeteg kategóriában lehet indulni a harmincadik alkalommal megrendezett makett-show verseny részén. A lehető legigazságosabb elbírálás érdekében a szervezők életkor, tudásszint és makett-típus szerint sorolják kategóriákba az indulókat. Legyen valaki hobbi szintű kezdő makettező, vagy éppen mesterleveles: szeretettel várják Szolnokon. Minden kategóriában arany-, ezüst- és bronzérmeket osztanak; ráadásul, ha a helyzet úgy hozza, kategóriánként akár többet is. A különdíjak odaítélését a zsűri vagy a felajánlók döntik el. A „Best of Show” díjat a legmagasabb pontszámot elért, vagy a legötletesebb, legkülönlegesebb alkotás kapja – természetesen a zsűri, a zsűrielnök és a Szolnoki Makettezők Baráti Köre döntése alapján. A versenyre február 21-től lehet majd előnevezni interneten, míg a helyszínen erre a verseny napján nyolc és tizenegy óra között van lehetőség.

Fontos megjegyezni, hogy a versenyre olyan munkákat várnak a szervezők, amelyek a korábbi szolnoki makettversenyen még nem értek el helyezést. A versenymunkákat csak a készítőjük nevén lehet benevezni. Azokat a versenymunkákat, amelyek nem egy alkotó önálló munkája, a csoportos építés kategóriában kell benevezni. Minden olyan versenymunkához, ami feljavítást, belső tereket, egyedi, kísérleti típust, típusátépítést, különleges festésmintát jelenít meg, külön dokumentációt kell leadni, akár nyomtatott, akár elektronikus formában.

makett_2

A versenyre a Repülés Baráti Kör vándorkupát ajánlott fel, melyet a kör képviselője által a legszínvonalasabbnak ítélt repülőgép nyeri el. A győztes egy évig birtokolhatja a kupát, amelyre felvésik a nevét. A kupát a következő évi versenyre köteles visszaszolgáltatni. Ha valaki viszont háromszor is elnyeri, a kupa nem vándorol tovább, végleg az illető tulajdonába kerül.

Érdekesség, hogy aki négyszáz forinttal támogatja a rendezvényt, makettet nyerhet, továbbá a támogatói jegy megváltásával ötven százalék kedvezménnyel lehet megtekinteni a RepTár kiállítását.

A versenyről további információkat az alábbi linken olvashatnak, illetve itt találják meg a teljes, minden részletre kiterjedő versenyszabályzatot is.

makett_3