Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden információ a sisakrostélyon

Szöveg: JETfly |  2010. május 22. 8:28

A napokban hajtotta végre az első repülési teszteket az Alenia Aermacchi cég az új Helmet Mounted Display (HMD) eszközzel, amelyet az M-346 Master gyakorlógépeken fognak alkalmazni. A HMD rendszeresítése rendkívül fontos része a kiképzési hatékonyság növelésének, és fontos lépés afelé, hogy a gép a lehető legközelebb álljon a harci repülőgépekhez.

A HMD rendszer egy olyan interfész a pilóta és a repülőgép között, amely kiegészíti a Head-Up Displayt és lehetővé teszi a pilóta számára, hogy közvetlenül a sisakrostélyon lássa a repülőgép helyzetét, a navigációs és a harcászati információkat, függetlenül attól, hogy melyik irányba is fordítja a fejét.

Az eszközt teljes mértékben integrálták a repülőgép rendszereibe és az Embedded Tactical Training Simulation rendszerbe. A HMD rendszeresítése rendkívül fontos része a kiképzési hatékonyság növelésének, és fontos lépés afelé, hogy a gép a lehető legközelebb álljon a harci repülőgépekhez. Így az M-346 Master lehetővé teszi majd a növendékek számára, hogy a sisakkijelzővel még a gyakorlógépen ismerkedjenek meg, és ne a vadászgépek költséges repülési óráit fogyasszák.

Első alkalommal Quirino Bucci és Matteo Maurizio tesztpilóták repülték be az eszközt, és rendkívül elégedettek voltak vele, nagyon jól működött mind az első, mind a hátsó kabinban. A sisakkijelző súlya mindössze 1,6 kilogramm, így viselése nem jelent túlzott megterhelést a pilóta számára. Egy kis kamerát is építettek az eszközbe, mely a pilóta által látott képet rögzíti, és a repülés utáni kiértékelés során számos hasznos információt tartalmazhat. Az eszköz a legújabb optikai és digitális megoldásokkal készült, és egyaránt használható nappal és éjszaka az NVG eszközzel együtt.