Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden nap éles bevetésen

Elismerést kapott az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Kormány Gábor, Gajdos Milán főhadnagy |  2023. május 18. 16:12

Folyamatos koncentráció, tökéletes szaktudás és a legélesebb helyzetekben is hideg fej – a fenti három képességgel biztosan rendelkezniük kell a tűzszerész katonáknak. A hétköznapokban is veszélyes; áldozatos szolgálatukat újabb díjjal ismerték el – ezúttal Székesfehérváron.

Néhány esztendővel ezelőtt épp a „királyok városának” sűrűn lakott részén álltam, egy óvoda udvarán, kezemben fényképezőgép, a téma pedig egy éles gyújtószerkezetű, fel nem robbant, második világháborús, hatalmas rombolóbomba. Amikor megkérdeztem a helyszínen lévő tűzszerész járőrparancsnokot arról, hogy vajon milyen pusztítást vinne végbe adott esetben ez a szerkezet, nagy kört írt le kezével, rámutatva megszámlálhatatlanul soknak tűnő tízemeletes házra, majd egy távolabbi kisebb épületre hívta fel a figyelmem. „Addig a pontig, ebben a körben olyan súlyos szerkezeti károkat okozna az épületekben, hogy azok lakhatatlanná válnának” – mondta.

Mivel Fejér vármegyében csak az elmúlt öt évben több mint 1500 darab, robbanótestekkel kapcsolatos bejelentést kezeltek a tűzszerészek és többszáz alkalommal ártalmatlanítottak veszélyes robbanóeszközöket Székesfehérvárott, nem csoda, hogy a Sipos Gyula-díj megalapítása óta először, nem a városban szolgáló katona, vagy katonai szervezet, hanem az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kapta meg ezt az elismerést. A magyar honvédelem napja alkalmából a Vörösmarty Színházban május 17-én megrendezett, „Székesfehérvár köszönti katonáit” elnevezésű gálaesten, Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az alakulat parancsnoka vette át a díjat – vastaps kíséretében – dr. Cser-Palkovics Andrástól, a város polgármesterétől.

20230517_KG_szekesfehervar_galaest_013

Az ezred méltatásában elhangzott többek között, hogy átlagosan évi kétezer – jellemzően a második világháborúból megmaradt – szunnyadó robbanótestekkel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezik a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére. Ez a szám is tanúsítja, hogy a világégés óta eltelt közel nyolc évtized sem volt elég ahhoz, hogy ezeket a robbanóeszközöket, lőszereket ártalmatlanná tegyék a katonák, hiszen még mindig rengeteg kerül elő ezekből országszerte. Az ezred tűzszerész és folyamőr katonái a jelenkorban is minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a hátrahagyott bombáktól, rakétáktól, tüzérségi eszközöktől, aknavető- és kézigránátoktól, illetve lőszerektől megtisztítsák hazánk teljes területét. Elhangzott: a Magyar Honvédség szervezetén belül is egyedülálló, hogy a tűzszerész és folyamőr alakulat katonái minden nap valós bevetésre indulnak, melynek során éles műveleti feladatokat látnak el.

Dr. Cser-Palkovics András ünnepi beszédében hangsúlyozta: köszönetet kell mondanunk a katonáknak és a katonacsaládoknak azért, hogy „békességben és biztonságban lehet, többek között, az ehhez hasonló programokat is megtartani”.

„Mi mindig kiemelten törődtünk a katonáinkkal, megbecsültük őket – akkor is, amikor sokan elképzelni sem tudtak olyan háborút, mint ami most, a velünk szomszédos Ukrajnában zajlik. Reméljük, hamarosan újra békét kötnek a felek, mi akkor sem fogunk megfeledkezni a katonáinkról, felszereltségükről és életkörülményeikről. Székesfehérvár ezer év óta katonaváros, és reményeink szerint az is marad” – húzta alá a polgármester.

20230517_KG_szekesfehervar_galaest_014

A hagyományoknak megfelelően az ünnepségen adták át a Honvédelem és Társadalom Baráti Körök (HTBK) által alapított Gyuricza-emlékgyűrűt is. Az idei egyik díjazott főtiszteletű Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, aki a HTBK székesfehérvári szervezetének tagjaként (és egykori alapítójaként) évtizedeken óta azon dolgozik, hogy szorosabbra fűzze a viszonyt a haderő és a civil társadalom között. Példamutató bajtársiassága és segítőkészsége mellett, általános optimizmusa és derűlátása is követendő példa mindenki számára – hallhattuk a méltatásban. A másik díjazott, Lázár György, a HTBK Szegedi Tudományegyetem elnöke, kinek munkássága szintén számos ponton kapcsolódik a Magyar Honvédséghez és a honvédelem ügyéhez.

A díjátadót követően a meghívott vendégek – köztük Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka és dr. Benkő Tibor, egykori honvédelmi miniszter – az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonóskar közös gálaműsorát látták-hallották, Ruff Tamás őrnagy vezényletével. Vagyis a honvédelmi és a civil szféra kapcsolata és harmóniája (és harmóniái) zenében is megmutatkozott…