Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenhol kijátszották a védelmet az álterroristák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 9. 7:00

Szörnyű hézagokra derült fény az amerikai kormányzati épületek védelmi rendszereiben; a kongresszus kormányzati ellenőrzési hivatalának (GAO) álterroristái több intézményt is felrobbanthattak volna. A GAO ügynökei tíz szövetségi épület biztonságát tesztelték, és mind a tíz helyen ki tudták játszani a védelmet.

Áruházakban és az interneten kevesebb mint 150 dollárért hozzáférhető összetevőket – folyékony robbanószert és olcsó detonátort – csempésztek be.

Az egyik ügynök például 27 másodperc alatt átjutott a biztonsági kapukon robbanószerkezet összeállításához szükséges alkatrészekkel, amelyeket egy azután mosdóban összeszerelt, majd egy aktatáskába téve akadálytalanul mozgott vele az épületben.

A vizsgálatokról videofelvételek készültek, amelyek a GAO szerint azt bizonyítják: az épületek védelmében olyan súlyos hiányosságok vannak, amelyek végzetesnek bizonyulhatnak, ha egy terrorista csoport támadni készülne.

Az ügynökök nem az ilyen teszteknél szokásos, az igazi alkotóelemeket helyettesítő komponensekkel haladtak át a biztonsági kapukon. Valódi robbanóanyagokat és gyújtószerkezeteket vittek be az épületekbe és szereltek össze. Megtették persze az óvintézkedéseket, a szerkezetek nem robbanhattak volna fel, amit azonban a helyzet drámaiságának érzékeltetésére később, egy távoli, biztonságos helyen megtettek. Ezt is rögzítették videón.

A GAO nem nevezte meg, hogy konkrétan mely épületeket tesztelték, de annyit közölt, hogy megvizsgálták egy szenátor és egy képviselő irodáját, továbbá a külügy-, az igazságügy- és a szövetségi épületek biztonságáért felelős belbiztonsági minisztériumhoz tartozó épületeket. Olyan, úgynevezett IV-es kategóriájú létesítményekről van szó, ahol több mint 450 alkalmazott dolgozik és kiterjedt a kapcsolat a külvilággal.

“Ez elképesztő, megdöbbentő" – mondta a jelentést olvasva Joe Lieberman connecticuti szenátor, a belbiztonsági bizottság elnöke. Némelyek elfelejtették a 2001. szeptember 11-i terrortámadás tanulságait – tette hozzá.

A GAO még idén nyáron egy későbbi időpontban tervezi közzétenni jelentését, Lieberman azonban olyan aggasztónak tartja az eredményt, hogy azonnal meghallgatást rendelt el az ügyben. A szenátor szerint ha egy terrorcsoport sikerrel megtámadna akár csak 2-3 kormányzati épületet, az biztonsági válságot okozna az Egyesült Államokban.

A kormányzati ellenőrzési hivatal jelentése azonban nem csak arról szólt, hogy az ügynökök át tudtak hatolni a pokolgépek alkatrészeivel a biztonsági zónákon. Egyéb súlyos szabálysértésekre is fény derült.

Az ellenőrök egy helyen az egyik fegyveres őrt alva találták, aki előzőleg erős fájdalomcsillapított vett be. Egy másik őr pisztolyának előhúzását gyakorolta a wécében, amikor a fegyver véletlenül elsült. Egy harmadik őrt pedig azon kaptak, hogy – miközben távozott helyéről – egy kormányzati számítógépen egy fizetős szexoldalt nézegetett.

A találomra kiválasztott 663 biztonsági őr csaknem kétharmadáról derült ki, hogy lejárt a fegyverhasználati vagy elsősegélynyújtási képzettséget igazoló okmánya vagy régi a személyi és bűnügyi háttérvizsgálata.

Olyan eset is előfordult és a biztonsági őrök nem megfelelő képzettségét jelzi, hogy egy csecsemőt átvilágítottak a röntgen berendezésen, miután a személyigazolványát kereső anya a futószalagra helyezte a gyerekkosarat és az őr nem figyelt, mi történik. Lieberman szenátor, amikor meghallotta a történetet, azt mondta, ez nem lehet igaz, kitalálták.

CímkékNATOvizsga