Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri biztost nevezett ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. november 19. 10:20

Védelmi innovációért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Porkoláb Imre dandártábornokot, a tárca Védelmi Innovációs és Képességfejlesztési Főosztály vezetőjét. A kinevezés november 1-jétől visszavonásig, de legfeljebb két évre szól.

porkolab imre ddtbk nyito

A miniszteri biztos – akinek tevékenységét közvetlenül a honvédelmi miniszter irányítja – több feladatot lát el. Összehangolja a stratégiai szintű védelmi innováció társadalmi, kormányzati, közösségi, továbbá a szövetséges, illetve a hazai és nemzetközi üzleti környezettel kialakítandó együttműködési rendszerének tárcaszintű feladatait, valamint ellátja az ezekhez kapcsolódó kormányközi koordinációt. Emellett összehangolja a védelmi innovációhoz kapcsolódó alap-, illetve alkalmazott kutatási feladatokat és kísérleti fejlesztési tevékenységeket.

Ugyancsak a miniszteri biztos felügyeli a védelmi innovációs ökoszisztéma kialakítását, továbbá a védelmi innováció és a nemzeti ellenálló képesség – azaz a reziliencia - fejlesztés ágazati feladatainak koordinálását, valamint egy átfogó védelmi innovációs, reziliencia- és képességfejlesztési koncepció kidolgozását. Figyelemmel kíséri a társadalmi ellenálló képesség fejlesztésével kapcsolatos hazai és nemzetközi erőfeszítéseket.

További feladata, hogy összehangolja a Honvédelmi Minisztérium reziliencia-fejlesztéssel kapcsolatos stratégiai szintű ágazati feladatainak végrehajtását, továbbá támogatja annak nemzetközi koordinációs feladatait, illetve ellátja az Észak-atlanti Szerződés Szervezete és más szövetséges stratégiai parancsnokságok tekintetében a védelmi innováció és haderő transzformáció területén a honvédelmi miniszter által delegált eseményeken a stratégiai szintű képviseleti feladatokat.

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok – akit október 23-ai hatállyal nevezett ki ebbe a rendfokozatba Novák Katalin köztársasági elnök - volt az első magyar katona, aki 1994-ben elvégezte a világ egyik legjobbjának tartott Sandhurst Akadémiát. Szolgált Irakban és Afganisztánban. Washingtonban pedig a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának pentagoni képviselője volt. Hazatérése után 2018-tól a Miniszterelnöki Kormányirodánál a Nemzeti Fegyverzeti Igazgató kutatás-fejlesztési és innovációs helyettese volt, majd a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vezetőképző Akadémia igazgatójának nevezték ki.

Kapcsolódó cikkek