Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri látogatás a déli határszakaszon

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde és a szerző felvételei |  2022. június 26. 10:01

„A migrációs nyomás egyre nagyobb, egyre szervezettebb és a határt egyre erőszakosabb támadások érik” – mondta a kelebiai határvédelmi bázison Szalay-Bobrovniczky Kristóf június 25-én, szombaton. Magyarország honvédelmi minisztere – Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének kíséretében – személyesen tájékozódott a déli határszakaszt őrző katonák munka- és elhelyezési körülményeiről.

RT1_7787

Király János István ezredes, az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnokának a Közös Akarat 2022 feladatról és a jelenlegi műveleti helyzetről szóló jelentését követően a honvédelmi tárcavezető megismerte a magyar-szerb határ közelében elhelyezkedő határvédelmi bázis – ahol a határ mentén szolgálatot teljesítő katonák töltik a pihenőidejüket – infrastruktúráját. A honvédelmi miniszter részére bemutatták azokat a haditechnikai eszközöket is, amelyek a határvédelmi feladatokat támogatják.

RT1_7977

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezt követően megtekintette az ideiglenes biztonsági határzárat is. A honvedelem.hu-nak a táborban úgy fogalmazott: az ukrán-orosz háború elviszi a figyelmet arról, ami a déli határ mentén történik, pedig a helyzet itt is egyre súlyosabbá és komolyabbá kezd válni. „A migrációs nyomás egyre nagyobb, egyre szervezettebb és a határt egyre erőszakosabb támadások érik. Ezért döntöttem úgy, hogy személyesen látogatok ide, hogy megnézzem, miként zajlik a szolgálat” – mondta a honvédelmi miniszter. Hozzátette: a katonák feladata komoly, felelősségteljes és kifejezetten kihívásokkal teli, amiért mind saját, mind pedig a magyar kormány nevében köszönetet mondott és elismerését fejezte ki, hiszen a Magyar Honvédség egy rendkívül fontos feladatot lát el Magyarország biztonsága szempontjából.