Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mint egy nagy magyar család

Szöveg: PRT szóvivő |  2010. november 26. 9:10

Két albán katona képviseli a hazáját a magyar irányítású PRT-ben. Mindketten jól érzik magukat a magyarok között. Egyikük az OCC-P (Operational Coordination Center, Provincial) összekötő tisztje, a másik pedig a CIMIC-részleghez beosztott tiszt. Mindketten először vannak Afganisztánban.

Mivel albán katonák, már régóta teljesítenek szolgálatot az ISAF kötelékében – az átadott tapasztalatoknak köszönhetően – teljesen felkészülten érkeztek. Véleményük szerint, Pol-e Khumriban sokkal jobb a biztonsági helyzet, mint Afganisztán más részein, ezért itt jobb dolgozni.

– A tábor olyan, mint egy nagy magyar család – meséli egyikük. – Nem tudom összehasonlítani más táborokkal, mert ez az első, ahol most vagyok. Nagyon szeretek itt dolgozni. Mielőtt kijöttem, azt hittem, hogy irodában leszek az időm nagy részében, de a folyamatos kapcsolattartás megköveteli a kint létet. Szerencsésnek érzem magam, mert a máshol szolgáló kollégáim többsége soha nem hagyja el a tábort. Nekem így lehetőségem van valóban megismerni a környezetet és az afgánokat. Közel négyszáz albán katona van Afganisztánban, és alig öt százalékuk olyan szerencsés, mint én – vélekedik.