Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Módszertani foglalkozás az állomáson

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. április 20. 16:17

Vasúti módszertani foglalkozást tartott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalja a hódmezővásárhelyi vasútállomáson. A kiképzési foglalkozáson az a 150 katona vett részt, akiknek szerepük lehet egy hasonló feladatban: a zászlóaljtörzs, az alegységek parancsnoki állománya, illetve a harc- és gépjárművezetők.

Az alegység ezzel két feladatát kötötte össze, mert a Csobánkán lévő gyakorlótér útkarbantartási munkálatai miatt egyébként is szükség volt a műszaki eszközök vasúti szállítással történő átcsoportosítására, így egyben gyakorolták is a bevagonírozást.

Marczis András százados, a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj logisztikai tisztje elmondta, hogy a különböző feladatok ellátásánál általában több olyan eszközt is használnak, amely rendszámmal nem rendelkezik. A közlekedésben ezek nem vehetnek részt, ezért mindenképpen szállítani kell őket. A vasúti szállításukra azért van szükség, mert a gépek mozgatásához trélerrel többször kellene fordulni, ami hosszabb időt venne igénybe.

A szállítandó eszközök műszaki átvizsgálása a laktanyában megtörtént. Az előkészítő részleg átvette a vasúti kocsikat és ellenőrizték azok állapotát, illetve megvizsgálták a feljárót is. A biztonsági rendszabályok oktatása után a gépjárművezető elfoglalta helyét és – a gépparancsnok vezetésével – besorolt a géppel a rakodóhoz.

A berakótiszt innen átvette az irányítást, és a vezető már csak az ő – zászlóval történő – utasításaira figyelt, miközben felment a pőrekocsin (semmiféle felépítményt nem tartalmazó, teljesen sík felületű, nagy terjedelmű gépek, berendezések, gépjárművek szállítására használható vasúti kocsi) a kijelölt helyre.

A szállítási helyzetbe rakott műszaki eszközt ezután a kötözési pontok, valamint hevederek használatával leszorították, biztosítva annak stabil pozícióját. Végül kiépítették a villámvédelmét és gondoskodtak a tűzvédelméről is, majd a szerelvény elindult a kijelölt célállomásra.