Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Módszertani foglalkozások a dandár helyőrségeiben

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy, Búz Csaba főtörzsőrmester |  2011. október 6. 19:19

Tárazás, fegyver szét- és összeszerelés, éleslövészet, terepkutatás, veszélyes hely átvizsgálása, álcázás, tűzrendszer megszervezése – többek ez volt a katonák feladata azon a lőkiképzés, harcászat és műszaki módszertani foglalkozáson, amit Hajdúhadházon és Hódmezővásárhelyen tartottak.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál az év első felében úgynevezett blokkosított felkészítés keretén belül az alegységek feladata volt az általános katonai ismeretek alapos és gyakorlatias feldolgozása, a fizikai edzettség fejlesztése. A kiképzés befejezése ellenőrző-felmérő foglalkozással zárult, amelynek tapasztalatai rámutattak arra, hogy a kiképző állomány módszertani ismereteit folyamatosan frissen kell tartani – tájékoztatott Hajdúhadházon dr. Lippai Péter ezredes. A dandár megbízott parancsnokhelyettese szerint bár az elmúlt évek missziós feladatai igencsak igénybe vették a személyi állomány fizikai és szellemi teljesítőképességét, az itthoni rendszeres módszertani felkészítésekre is időt kell szánni.

A dandár kijelölt debreceni személyi állománya a hajdúhadházi lőtér tantermében először Lippai ezredes előadását hallgatta meg a komplex foglalkozások tervezéséről, az előkészítés szabályairól és alapelveiről, a lőkiképzés-foglalkozások tervezéséről, előkészítéséről és végrehajtásáról, valamint a dandár vezetése által megfogalmazott elvárásokról.

Ezt követően Gál József őrnagy, a 39. Lövészzászlóalj törzsfőnöke ismertette a lőkiképzési foglalkozások tervezése, előkészítése, a foglalkozásvezetők felkészítése, a foglalkozási helyek berendezése során betartandó szabályokat és az új Egységes Lövészeti Szakutasításban szereplő előírásokat.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a dandár parancsnoka saját tapasztalatairól, a rendszeres módszertani foglalkozások fontosságáról beszélt, ismertette elvárásait, majd végigkövette a katonák egyes foglalkozási helyeken végzett tevékenységét.

A foglalkozásvezetők először eligazítást tartottak a lőtér szolgálati személyeinek, valamint a lőgyakorlatot végrehajtó személyi állománynak, majd ismertették a foglalkozási helyek  és a váltások rendjét, valamint a lőtéren betartandó biztonsági, környezetvédelmi, munka- és tűzvédelmi rendszabályokat. A hajdúhadházi lőtéren összesen nyolc foglalkozási helyen hajtották végre feladataikat a 39. Lövészzászlóalj katonái.

Sajgó Imre őrnagy, a dandár kiképzési főnöke szerint a módszertani foglalkozások kiemelkedően fontos szerepet töltenek be a csapatok kiképzési és felkészítési rendszerében. Ezek azok az alkalmak, amelyek során az alegységek részére világosan és érthetően mutatják be az adott kiképzési időszakban a felkészítési foglalkozások során alkalmazandó módszertani előírásokat.

A Hódmezővásárhelyen szolgálók programja is előadással kezdődött, ahol Lippai ezredes kiemelte a foglalkozásvezetők felkészültségének és a komplex szervezés alapjainak fontosságát. „A foglalkozási jegy igazolja: annak megszerkesztője végiggondolta-e, hogy mit és milyen módszerrel szeretne oktatni, kellően fel van-e készülve?"

A 4. számú gyakorlótéren, egy alegység heti kiképzésének három kiragadott elemét mutatták be. A harcászati foglalkozás célja egy lövészraj összekovácsolása volt. A katonák a raj harcjárműre, illetve arról való szállását, a technikai eszköz elhagyása után, annak a két oldalán a harcszerű szétbontakozást, és a terepen történő mozgásmódokat mutatták be. A következő blokkban a terepkutatást, a veszélyes hely átvizsgálását és tűzeszköz-felderítést végeztek el. Az utolsó kiképzési rész tárgya a védelmi állások elfoglalása, álcázás és a tűzrendszer megszervezése volt.

Kovács József ezredes, dandárparancsnok-helyettes a látottak alapján elmondta: a fiatal tisztek és tiszthelyettesek számára évente vagy félévente célszerű tartani ilyen jellegű foglalkozást.