Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moonstar 2024

Több nemzet tartalékos katonái közös gyakorlaton

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Pintér Ákos |  2024. szeptember 3. 15:30

A Magyar Honvédség „Moonstar 2024” elnevezéssel többnemzeti harcászati gyakorlatot tart szeptember első felében a Központi Gyakorló- és Lőtéren. A magyar, lengyel és szlovák területvédelmi tartalékos erők gyakorlatának elsődleges célja, hogy terepen összekovácsolják az alegységeket, ellenőrizzék a tartalékos katonák felkészültségét, és felmérjék eddigi képességeiket.

20240903_Hajmáskér - Gyakorlat megnyitó _PAKO_ (1 of 10)

Az összesen 190 fővel zajló gyakorlat fő céljai között szerepel, hogy megalapozza és megkezdje a szakaszszintű képességek kialakítását. A területvédelmi ezredek kijelölt, több éve tartalékos állományban lévő katonái – az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezredtől és az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezredtől – elsajátítják a menet-, és területbiztosítást; járőrbázis üzemeltetését, támadást, védelmet, továbbá a különböző mobil ellenőrző-, és áteresztő pontok működtetését, valamint éles lőgyakorlatot hajtanak végre. Ezek a közös nemzetközi kiképzések nagyban hozzájárulnak a tartalékos állomány katonai szocializációjának fokozásához is.

A tartalékos katonák az utóbbi években többszörösen is bizonyították rátermettségüket, motiváltságukat a rájuk bízott feladatok végrehajtásában, nemcsak a hazai, de a nemzetközi gyakorlatokon egyaránt, mint amilyen az Adaptive Hussars volt 2023-ban.

20240903_Hajmáskér - Gyakorlat megnyitó _PAKO_ (8 of 10)

„A Moonstar gyakorlat első fázisában az Ohiói Nemzeti Gárdájával hajtottunk végre egy gyakorlatot, most pedig lengyel és szlovák tartalékos erőkkel szolgálunk együtt. Szeretnénk a jövőben bővíteni az együttműködést és valamennyi területvédelmi ezred mellé külföldi partnert állítani. Hasonló feladatokat hajtunk végre, így könnyen tudunk tapasztalatot cserélni” – mondta dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság parancsnoka az esemény hajmáskéri megnyitóján.

A területvédelmi tartalékosok egyre több olyan feladatban állnak helyt, ahol közel azonos képességekkel kell rendelkezniük, mint aktív állományú társaiknak. Az idei gyakorlat is kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a tartalékos katonák máshol el nem sajátítható képességeket szerezzenek, és életre szóló élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodva térhessenek haza.