Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olimpikonok lőkiképzésen

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Pintér Ádám, Kormány Gábor |  2024. szeptember 3. 16:45

„Az egész társadalmat szeretnénk megmozgatni. Szeretem, megvédem! – szól a mottónk, hiszen azon civileket várjuk a területvédelmi ezredekbe, akik saját lakóhelyükért szeretnének tenni” – fogalmazott az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred tartalékosainak alapkiképzésén Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter szeptember 2-án látogatott Gödöllőre az újoncok és olimpikonok lövészeti foglalkozására.

„A világban zajló fegyveres konfliktusok megerősítették, hogy Magyarországnak szüksége van egy ütőképes hadseregre, amely képes megvédeni a magyar emberek otthonát, kultúráját, nyelvét és vagyonát. A NATO tagjaként is elkötelezettek vagyunk a haderőfejlesztésben, immár az ország költségvetésének 2 százalékát meghaladó forrást tudunk erre fordítani” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kiképzésük második hetében járó tartalékosoknál tett látogatásán.

A tárcavezető arról beszélt, hogy miközben a légi, vízi és szárazföldi erők eszközparkja modernizálódik, folyamatosan javul a honvédség infrastruktúrája is. „Egyre több ember befogadására alkalmas, XXI. századi követelményeknek megfelelő laktanyák épülnek. A legfontosabb ugyanis az emberállomány, akik elhivatottságukkal biztosítják a haza védelmét. Ebben nyújtanak elengedhetetlen kiegészítést a területvédelmi tartalékos katonák” – szögezte le a miniszter.

20240902_Gödöllő - Kiképzés_PAKO_ (9 of 25)

„A fiatalok igényeihez és előzetes tapasztalatához igazított, új metodikára épülő alapkiképzési rendszert állítottunk fel. Sokféle hétvégi tanfolyam közül választhatnak a tartalékosok, akiknek az évi kötelező 15 szolgálati napért havi bruttó 50 ezer forint illetményt biztosítunk” – fogalmazott Takács Attila altábornagy. A Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese a lokálpatriotizmus szellemének erősödését látja a vármegyék védelméért felelős területvédelmi ezredek működésében.

„A második hét elején még csak a laktanya belterületén zajlanak az első lövészeti foglalkozások, hamarosan viszont már gyakorlótéren folytatódik a harcászati képzés. Ma alakzati mozgásokat és tüzelési testhelyzeteket tanulnak, valamint megismerik az AK 63D gépkarabély használatát” – vázolta Böröcz Nóra őrmester, az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred 29. Területvédelmi Zászlóalj rajparancsnoka, aki több olimpikon felkészítéséért felel.

20240902_Gödöllő - Kiképzés _PAKO_ (1 of 1) (004)

„Egyéni sportolóként örülök neki, hogy itt csapatban dolgozhatok és új területen próbálhatom ki magam. Természetesen nem kezdőként érkeztem a lőkiképzésre, de a honvédségnél más fegyverrel, más pozícióban és más szituációban kell helytállnom, mint a versenyeken” – fogalmazott Fábián Sára tartalékos szakaszvezető, aki az olimpiát követő pihenőjében végzi alapkiképzését.

„Minden sportolótársamnak ajánlom a kettős életpálya modellt, amit a honvédség biztosít a sportszázadosoknak” – nyilatkozta a fiatal sportlövő.

20240902_Gödöllő - Kiképzés_PAKO_ (22 of 25)

„Pásztor Flóra és Tóth Gergő szakaszvezetőkkel hárman tőrözőként erősítjük a honvédség állományát. Úgy gondolom, hogy mindenki ambícióinak megfelelően tudja hasznosítani magát a Sportszázadban” – fogalmazott Dósa Dániel tartalékos szakaszvezető, Európa-bajnoki ezüstérmes vívó. „Szerencsére az élsport mellett is végezhető a szolgálat, sőt a kiképzőink testre szabott foglalkozásokat tartanak nekünk, hogy így segítsék a szezonkezdésre való felkészülésünket.”

Jelenleg 102 fő végzi alapkiképzését Gödöllőn. „Régóta szerettem volna találni egy módot, amivel a jövőbeli civil foglalkozásom mellett hozzá tudok járulni a haza szolgálatához. Kicsit tartottam a beilleszkedéstől, de amióta megkaptuk az egyenruhánkat, nem is kérdés, hogy mindannyian egy célért tevékenykedünk” – mondta Ifj. Schobert Norbert területvédelmi tartalékos katona. „Érezzük, hogy összeköt minket a bajtársiasság, hogy senkit sem hagyunk hátra” – tette hozzá társa, Dunajcsik Péter területvédelmi tartalékos katona, a Than Károly Ökoiskola és Technikum diákja.

20240902_Gödöllő - Kiképzés_PAKO_ (24 of 25)

„Több osztálytársammal vonultunk be alapkiképzésre, itt pedig Norbival együtt számos új embert ismertünk meg. Mi a Honvéd Kadét Programban szereztünk már katonai gyakorlatot, ezért tudunk segíteni másoknak is” – árulta el a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre készülő tanuló, akinek iskolatársai tavaly azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy egy budapesti pályaudvaron megmentették egy idős férfi életét.

A tartalékosok alapkiképzését Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter és Takács Attila altábornagy Polyák András ezredes, a MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnok-helyettese és Kaló Miklós ezredes, az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred parancsnoka társaságában tekintette meg.