Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva ellenzi a katonai csapást Irán ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 18. 8:30

Oroszország ellenzi, hogy katonai csapást mérjenek Iránra, szerinte a további nyomásgyakorlás nem segíti elő a tárgyalások felújítását az ország atomprogramjáról – figyelmeztetett január 17-i, keddi moszkvai tájékoztatóján Gennagyij Gatyilov külügyminiszter-helyettes.

Moszkva nem ért egyet azzal, amit a Nyugat javasol, azaz a teljes gazdasági embargóval, beleértve a kőolajimport leállítását.

Az orosz külügyi vezető utalt arra is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa már vezetett be szankciókat Teherán ellen annak érdekében, hogy az iráni vezetés ismét tárgyalóasztalhoz üljön a hatok (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország) képviselőivel.

Gatyilov szerint mind a mai napig hiányzanak a bizonyítékok arra, hogy az iráni atomprogram katonai célú lenne. Sajnálkozott, hogy ennek ellenére más országok hivatalos képviselői lehetséges katonai csapásmérésről beszélnek Iránnal kapcsolatban.

Egyéb külpolitikai kérdésekről szólva a külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy Moszkva nem támogatja nemzetközi békefenntartók Szíriába küldését, ha ilyen döntés egyáltalán születik az ENSZ-ben.

Moszkva szerint az Arab Ligának folytatnia kell küldetését, a szíriai ellenzék magatartását azonban bírálja, mert szerinte nem hajlandó együttműködni a politikai rendezésben.

Mindazonáltal Moszkva kész folytatni a vitát az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szíriával kapcsolatos határozatáról, de továbbra is kizárja az erőszakos beavatkozást.

Az orosz külügyminiszter-helyettes a Jemenben kialakult helyzettel kapcsolatosan kijelentette, hogy belpolitikai rendezést a korábbi megállapodások, a Perzsa-öböli országok kezdeményezése alapján maguknak a jemenieknek kell lefolytatniuk – mondta.

Gennagyij Gatyilov azt is bejelentette, hogy Oroszország hamarosan kivonja egységét az ENSZ dél-szudáni békefenntartó kontingenséből, mert nem tartja kielégítőnek biztonságukat. Dél-Szudánban orosz helikopteres egység teljesít szolgálatot ENSZ-misszió keretében. Körülbelül 120 orosz békefenntartó tartózkodik ott, az egységet több alkalommal támadás érte.