Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utolsó napok a műveleti területen

Szöveg: Szűcs László |  2012. január 18. 9:38

Január végén lejár az MH EUFOR Kontingens kilencedik váltásának mandátuma, az elmúlt fél évben Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő magyar békefenntartó katonák hazatérnek. A hamarosan véget érő hat hónapos misszió tapasztalatairól kérdezte a honvedelem.hu Kiss Szabolcs alezredest, a kontingens parancsnokát.

1595930146
Javában tart az MH EUFOR Kontingens kilencedik és tizedik váltása közötti átadás-átvétel Szarajevóban, a Butmir táborban. Kiss Szabolcs alezredes, a kilencedik váltás parancsnoka az elmúlt hat hónap történéseit értékelve elmondta: a magyar katonák többször is bebizonyították, hogy szakmailag maximálisan felkészülve végezték békefenntartó tevékenységüket Bosznia-Hercegovinában.

Már a júliusi kiérkezést követő úgynevezett „beugró" gyakorlat után megelégedettséggel nyilatkozott a látottakról a Többnemzeti Zászlóalj (Multinational Battalion – MNBN) osztrák vezetése. Mint elmondták: jól látszott, hogy a magyarok képesek feladataik maradéktalan ellátására a műveleti területen.

A kontingensparancsnok szerint nem merült fel kifogás a magyarok tevékenysége és szakmai hozzáértése ellen az elkövetkező hónapokban sem; s ezeket a hónapokat leginkább a folyamatos kiképzés és a gyakorlatok sokasága jellemezte. És nemcsak az MNBN más alegységeivel, hanem a bosnyák haderő alakulataival is: a magyar békefenntartó katonák ugyanis egyebek mellett szakasz és század szintű gyakorlatot is végrehajtottak a helyi katonai egységekkel.

Az EUFOR-kontingens másik része, a támogató alegység a műveleti század kiszolgálását, valamint a bosznia-hercegovinai hadszíntéren úgynevezett egyéni beosztásban szolgálatot teljesítő magyar katonák ellátását végezte az elmúlt fél év során, mégpedig sikeresen – hangsúlyozta Kiss Szabolcs alezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy a kilencedik váltás jelenlegi legfontosabb feladata az átadás-átvétel lebonyolítása. A következő kontingens vezető beosztású tisztjei, illetve az anyagkezelők már több mint egy hete kiérkeztek Szarajevóba, s a két parancsnok a tervek szerint január 24-én írja alá az átadás-átvételi jegyzőkönyvet, innentől kezdve Papp Tamás alezredes veszi át az irányítást a kontingens felett.

1595930146
Megtudtuk: a műveleti és támogató feladatok mellett protokolláris teendői is voltak a magyar kontingensnek az elmúlt fél évben, hiszen magyar katonai delegáció többször is meglátogatta a Szarajevóban szolgáló békefenntartókat. Ezek közül is kiemelkedett a Schmitt Pál köztársasági elnök december 21-i látogatása, akit balkáni körútjára elkísért Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

A kilencedik váltás utolsó katonái január 26-án érkeznek haza Magyarországra, az állomány ünnepélyes visszafogadását február 7-én rendezik meg Hódmezővásárhelyen – mondta Kiss alezredes, aki szerint az elmúlt fél évben a teljes kontingens kiválóan hajtotta végre feladatait, a Magyar Honvédség katonáihoz méltóan viselkedtek a műveleti területen. Ezzel a véleménnyel egyébként egybecseng az MNBN parancsnokának, valamint az EUFOR parancsnokának és helyettesének – Gulyás Zoltán dandártábornoknak, a magyar nemzeti rangidősnek – értékelése is.

1595930146

 Fotó: MH EUFOR Kontingens kilencedik váltás