Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva felépíti saját rakétavédelmi rendszerét, ha a NATO-val nem jut dűlőre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 2. 14:38

Amennyiben az év végéig nem hoznak eredményt a NATO-val a közös rakétavédelmi rendszerről folytatott megbeszélések, Moszkva egy saját védelmi rendszer kiépítésébe fog belekezdeni – jelentette ki Dmitrij Rogozin orosz NATO-nagykövet.

Rogozin az Interfax hírügynökségnek július 1-jén, pénteken adott interjúban kifejtette, hogy Oroszország készen áll a nehéz tárgyalásokra és a kompromisszumokra, de szeretné, ha hétfőn, a Szocsiban tartandó NATO-Oroszország Tanács csúcsértekezletén egy világos álláspontot képviselne a szövetség a rakétaelhárítási rendszert illetően.

A diplomata leszögezte: amennyiben a NATO Oroszország nélkül építi ki védelmi rendszerét, akkor „világos, hogy az év végéig meg kell terveznünk a saját rendszerünket." A két fél közötti megbeszélések a közös védelmi projekttel kapcsolatban jelenleg zsákutcában vannak. Mint Rogozin fogalmazott, Oroszország ugyanakkor nem érezné magát biztonságban, ha az észak-atlanti szövetség önálló vállalkozásba kezdene ezen a téren.

Az orosz diplomata hangsúlyozta: Moszkva szeretné tudni, mennyire vehető komolyan a NATO arra vonatkozó felkérése, hogy Oroszország vegyen részt egy közös rakétaelhárító rendszer kiépítésében.

Rogozin elmondta, hogy a hétfői nagyköveti szintű találkozón Moszkva bemutat egy új terrorelhárítási technikát, továbbá ismertetni fogja a 2014-es, Szocsiban rendezett téli olimpiára kidolgozott biztonsági koncepciót.