Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva közös rakétavédelmi rendszert szeretne a NATO-val

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 17. 20:54

Moszkva azt szorgalmazza, hogy közös rakétavédelmi rendszere legyen a NATO-val – nyilatkozta Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes, Oroszország leendő NATO-nagykövete az Interfax orosz hírügynökségnek.

Az orosz külügyi vezető az Oroszország-NATO Tanács közelgő brüsszeli ülése előtt fejtette ki Moszkva álláspontját az európai rakétapajzsról és az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szerepéről.

Grusko az amerikai rakétapajzsra vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette: ebben nem érdemes előrelépésre számítani Brüsszelben, ha csak nem következik be lényeges változás az Egyesült Államok és NATO-beli szövetségeseinek álláspontjában.

Grusko elismerte: van jogosultsága annak az érvelésnek is, hogy rövidlátó politika lenne az egész viszonyrendszert a rakétapajzs körüli vitától függővé tenni. Nyilvánvalónak tartotta azonban, hogy egy közös rakétavédelmi rendszer létrehozása új minőségi együttműködés csíráját hordozná magában.

Az orosz külügyminiszter-helyettes úgy vélte: „Magát az Oroszország- NATO kapcsolatok szerkezetét változtatná meg a közös rakétavédelmi rendszer, hiszen ez lehetne az első nagyszabású katonai-műszaki terv, amely védelmet biztosítana az új rakétaveszélyekkel szemben", ha ilyenek támadnának.

Afganisztánnal kapcsolatban Alekszandr Grusko felhívta a figyelmet arra, hogy az országban a helyzet igen komoly aggodalomra ad okot. Erősödik a terroristák aktivitása, a kábítószer is egyre nagyobb mennyiségben áramlik ki onnan. A rendőrség és az afgán fegyveres erők veszteségei nagyok, a lakosság tovább szenved.

A legfontosabb – mondta az orosz külügyi vezető, – hogy Afganisztán vezetésének, fegyveres erejének és a belbiztonsági erőknek segítsenek abban, hogy maguk tartsák fenn a békét, biztosítsák a stabilitást és a fejlődést az országban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával Afganisztánban szolgálatot teljesítő nemzetközi biztonsági erőnek (ISAF) előbb el kell számolnia a testület előtt, hogy végrehajtotta-e a feladatot, amellyel megbízták – fejtette ki az orosz álláspontot az Interfax hírügynökségnek Alekszandr Grusko.