Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva nem akarja gátolni Washingtont

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 18. 8:24

Oroszország vonakodik az Sz-300-as légvédelmi rendszer Iránnak történő szállításától, mert nem akar akadályt gördíteni az Egyesült Államokkal való párbeszéd elé – írta a Kommerszant című orosz napilap.

Diplomáciai és katonai források szerint Mosztafa Mohammed Nadzsar iráni védelmi miniszter moszkvai látogatásán várhatóan arra próbálja majd rávenni orosz kollégáját, hogy teljesítse a két ország között született megállapodást. Az iráni miniszter kedden tárgyal Anatolij Szergyukovval.

A Kommerszant értesülései szerint Oroszország egy 800 millió dolláros megállapodást írt alá Iránnal öt Sz-300-as légvédelmi rendszer vásárlásáról, de Moszkvában még nem született politikai döntés a szállításról.

“A szerződés teljesítése bármelyik pillanatban megkezdődhet, (…) de még mindig várunk az ehhez szükséges politikai döntésre" – idézett a lap egy orosz hadiipari forrást.

A Roszoboronexport orosz állami fegyverexportőr cég vezérigazgatója, Anatolij Iszajkin február elején egy lapinterjúban azt mondta: amint az elnök vagy a kormány erre irányuló döntést hoz, a cég megkezdi az Sz-300-as rendszerek szállítását.

Az Sz-300-as rendszer elfogó rakétái akár 150 kilométeres távolságból is képesek megsemmisíteni pilóta vezette vagy távirányítású repülőgépeket, ballisztikus rakétákat. Teherán a megfigyelők szerint atomlétesítményeinek védelmét akarja biztosítani az orosz légvédelmi rendszerrel.

A nyugati országok és Izrael attól tartanak, hogy Irán atomfegyver előállítására törekszik. Az Egyesült Államok a közelmúltban jelezte, hogy az iráni nukleáris program kérdésében kész lenne szorosabb együttműködést folytatni Oroszországgal, amivel egyúttal oldódhatna a feszült viszony Moszkva és Washington között.