Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már Koszovóban is szelektíven gyűjtenek

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2009. február 17. 22:04

Napjaink egyik igen súlyos problémája világszerte a környezetszennyezés. Nincs ez másképp Koszovóban sem, ezért az MH KFOR Zászlóalj – igazodva a KFOR parancsnok elvárásaihoz – a környezettudatos gondolkodás fontosságára hívta fel a helyiek figyelmét.

„A KFOR parancsnok környezetvédelmi nyilatkozatában fogalmaz meg különböző elvárásokat a KFOR kötelékében szolgáló alakulatok számára" – tudtuk meg Bohács János mérnök őrnagytól, az MH KFOR Zászlóalj Munka-, és Környezetvédelmi tisztjétől.

„Ebben többek között kitér arra, hogy a katonai szervezeteknek redukálniuk kell a hulladék-kibocsátást – minimalizálva ezzel a környezetet érő negatív hatásokat -, illetve növelni kell a katonák, valamint a koszovói lakosok környezettudatos gondolkodását. Ezen elvárások megvalósulását segíti elő az a kezdeményezés, amelyet elsőként indított be a magyar kontingens a Villaggio Italia táborban. Ez pedig nem más, mint a szelektív hulladékgyűjtés. A zászlóalj épületei elé kézi palackzsugorító eszközöket szereltünk fel, illetve hulladékgyűjtő konténereket helyeztünk ki. A novemberben elindult gyűjtés eredményeképpen 3 hónap alatt több mint 400 kilogramm műanyag palack gyűlt össze, amelyet egy Pejében működő hulladékgyűjtő udvarba szállítottunk el" – mondta a főtiszt.

A zászlóalj a példamutatás mellett igyekezett a helyi lakosok figyelmét is felhívni a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

„A zászlóalj CIMIC részlegének közreműködésével Josanicében tartottunk egy órát felső tagozatos iskolásoknak. Remélem hogy ez az első lépés talán kicsit megváltoztatja a helyiek gondolkodásmódját a hulladékkezelésről, és ezzel is hozzá tudunk járulni Koszovó fejlődéséhez."- fejezte be Bohács őrnagy.