Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva szerint erejét vesztette a NATO

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 13. 8:47

“Az Egyesült Államok európai katonai kontingense gyorsan csökken. Az utóbbi nyolc évben a NATO-ba felvett országokban nem létesítettek amerikai támaszpontokat. Újabb országok felvétele a NATO-ba minimum Moszkvától való teljes politikai elszakításukat jelenti, maximum: a hidegháborús gyakorlat teljes megismétlését.” – áll egy orosz cikkben.

A cikk szerzője Alekszandr Hramcsihin, kemény hangú katonai szakíró, egyébként az orosz Politikai és Katonai Elemző Intézet analitikai osztályának vezetője, aki szerint hazájában vakon hisznek az észak-atlanti tömb erejében. Ez a többség számára a fő veszély, a liberális kisebbség számára pedig remény.

A szakíró szerint 1990 és 2008 között Európában a NATO harckocsijainak száma több mint 24 ezerről 13 ezerre, harci repülőgépeinek száma 5600-ról 4000-re csökkent. Belgium, amelynek a hidegháború végén még több mint 300 harckocsija volt, 2010-re búcsút mond az utolsó tankjának is.

Moszkva nem titkolt megelégedéssel nyugtázza a német Bundeswehr gyengülését: mindig ez számított Európában a NATO fő csapásmérő erejének a legfontosabb hadászati irányban.

Forma szerint igen jelentősek a NATO haditengerészeti erői: 67 atomhajtóműves tengeralattjáró (nem hadászati), 17 repülőgép-hordozó, 23 cirkáló, 79 romboló, 181 fregatt, mintegy félezer egyéb hadihajó. Az amerikai haditengerészet Hramcsihin szerint elsősorban partközeli célok rombolására alkalmas, szét van szórva a világóceánokon, a nagy távolságok miatt kevéssé nyugtalanító Oroszországra nézve.

Az egyetlen – majdnem teljes értékű – európai repülőgép-hordozó a francia Charles de Gaulle, néhány konstrukciós hibával. A három brit, az egy-egy spanyol és olasz hordozó fedélzeti repülőgép-állománya korlátozott harcképességű.

Kelet-Európa országai fokozatosan megválnak a szovjet haditechnikától. Lengyelország német harckocsikat, amerikai vadászgépeket vásárolt, finn szabadalom alapján gyárt páncélozott harcjárműveket, két amerikai fregatthoz és öt norvég tengeralattjáróhoz jutott.