Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkvicsból Teslába

Kettős kihívásnak kell megfelelni

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2023. május 5. 10:24

A béke garantálásának legjobb módja, ha ütőképes, jól kiképzett haderő áll rendelkezésre – nyilatkozta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, az M1 csatorna „Ma reggel” című műsorában, május 5-én, pénteken. A Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa a Honvéd Vezérkar főnökének feladatairól is beszélt.

Porkolab Imre M1 - 20230505

A miniszteri biztos kifejtette: az orosz-ukrán háború miatt a Magyar Honvédség kiképzettségét minél magasabb szintre kell emelni, harcászati szintről hadműveleti szintre. A csapatokat megfelelően össze kell kovácsolni és fel kell készülni a haza védelmére. Emellett pedig adott esetben képesnek kell lenni arra, hogy a haderő NATO szövetségesi kötelékben végre tudjon hajtani különböző műveleteket. Ez a kettős felkészítés azért fontos, mert szakértők szerint elhúzódó konfliktusra kell felkészülni. „A Honvéd Vezérkar főnökeként pontosan azért eshetett a választás dr. Böröndi Gábor altábornagyra, mert egyszerre rendelkezik nagyon komoly belföldi és friss külföldi tapasztalattal” – tette hozzá Porkoláb Imre.

A műsorból az is kiderült, hogy a NATO minden tagországa különböző szövetségesi vállalásokat tesz, amiket aztán be is kell tartani, mert a szövetség folyamatosan ellenőrzi a képességfejlesztést. A Magyar Honvédségben 2016-ban komoly és gyors modernizációs folyamat kezdődött. Ennek egyik része az új technikai eszközök (például Leopard 2 harckocsik, H145-ös helikopterek, Gidrán harcjárművek) miatt látványos, másik része viszont nem annyira. „Meg kell változtatni a szemléletmódot. Az új eszközök olyanok körülbelül, mintha Moszkvicsból átülnénk egy Teslába, amit részben még csak most fejlesztenek. Teljesen újszerűen kell használni őket, ezért fontos a megfelelő kiképzettség” – húzta alá a miniszteri biztos.

Elhangzott az is, hogy a tavalyi évtől a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozik a védelmi innováció. A tárca igyekszik kettős hasznosítású technológiát tesztelni és fejleszteni. „Nem csak haditechnikai eszközöket fejlesztünk, hanem olyan termékeket, amelyek általánosságban a gazdaságnak is hasznosak. Különféle mezőgazdasági termékek mellett ilyen a digitális technológia, vagy éppen az űrképesség. Az Ukrajnában dúló háború tapasztalatait levonva hangsúlyos többek között a precíziós csapásmérő eszközök fejlesztése és a logisztika fejlesztése is. Az állomány tekintetében pedig a mostaninál is nagyobb hangsúlyt kap majd a területvédelmi tartalékos erőknél a toborzás, a fiatalok megszólítása. Nagyon fontos, hogy meg tudjuk mutatni a Magyar Honvédség kínálta lehetőségeket” – zárta a beszélgetést Porkoláb Imre.

A teljes beszélgetés ide kattintva nézhető meg.