Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai tűzvédelem napját ünnepelték Szolnokon

Kettős pápai győzelem a honvédségi tűzoltók idei szakmai versenyén

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. május 5. 11:38

Május 4-én, Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napján az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont a katonai tűzvédelem napja rendezvényeinek Szolnokon. A szakmai nap foglalkozásai mellett ugyanitt rendezték meg a Magyar Honvédség idei tűzoltó szakmai versenyét.

02_HSZ7755-Enhanced-NR

Beregi Csaba ezredes, a Honvéd Vezérkar Biztonságtechnikai Főnökség (HVK BTF) főnökének megnyitóját követően a házigazda MH Kiss József 86. Helikopterdandár képviseletében Rolkó Zotán ezredes köszöntötte a vendégeket. A helikopterdandár parancsnokhelyettese a katonai tűzvédelem napját szervező HVK BTF jelenlévő képviselői, valamint nyolc alakulat tűzvédelmi szakállománya előtt beszélt a szolnoki helikopteresek tevékenységéről.

A Magyar Honvédség tűzvédelmének helyzetéről, eredményeiről és aktuális feladatairól Beregi Csaba ezredes számolt be, aki a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntő levelének felolvasása után elismeréseket adott át. A folytatásban a vendégek megtekintették a helikopterbázison rendszerbe állított DAM sátrakat és H145M forgószárnyasokat, majd a háromnapos tűzoltó szakmai verseny záróbemutatóját.

12_HSZ8354-Enhanced-NR

Az éves viadal rendkívül fontos szerepet tölt be, célja a tűzoltási feladatra kijelölt, szervezetszerű és alkalomszerűen igénybe vehető tűzoltó alegységek felkészülésének, szakmai ismereteinek felmérése. A reprezentatív bemutató lehetővé teszi a szolgálatellátás színvonalának további emelését, a Magyar Honvédség repülőtereinek, objektumainak megelőző és mentő tűzvédelmi helyzetének javítását.

Az egyéni és csapatversenyben egyaránt kötelező elméleti teszt mellett az előbbi programjában 100 méteres akadálypálya leküzdése és légzőkészülékben történő 120 méteres tömlőcipelés szerepelt, míg utóbbiban három szám várt a résztvevőkre az elméleten kívül. A csapatok tagjainak 4x10 méteres tűzoltó akadálypályán kellett végighaladniuk, 200 méteres műszaki mentés és sebesültszállítás várt rájuk, illetve egy 100 méteres szerelési feladat MAN-SCHMITZ gépjármű fecskendőről.

Idén az egyéni és csapat kategóriában is az MH 47. Bázisrepülőtér szerezte meg a győzelmet. A hagyományoknak megfelelően a csapatkategóriában elért sikerének köszönhetően a következő évben a pápai alakulat ad otthont majd a Magyar Honvédség tűzoltóinak éves szakmai viadalának.

A 2023-as Magyar Honvédség tűzoltó szakmai versenyének végeredménye

Egyéni:

1. Kiss Bence tizedes (MH 47. Bázisrepülőtér),
2. Aranyics Bence tizedes (MH Kiss József 86. Helikopterdandár),
3. Zolai András őrmester (MH Kiss József 86. Helikopterdandár).

Csapat:

1. MH 47. Bázisrepülőtér,
2. MH Anyagellátó Raktárbázis,
3. MH Kiss József 86. Helikopterdandár.

A legjobb műszaki mentés különdíját Dudás János Márk szakaszvezető kapta meg az MH Kiss József 86. Helikopterdandár állományából, míg a legjobb tűzoltás különdíját Bálint Attila őrvezető vehette át a MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság képviselőjétől.

Címkéktűzoltó