Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozgalmas ősz

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. október 15. 18:02

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc első hónapjaiban gyorsan megszervezett honvédsereg 175 éve, 1848 őszén esett át a tűzkeresztségen: szeptemberben előbb Perlasznál, majd Pákozdnál győzött, október elején pedig Ozora mellett aratott diadalt. A hónap végén megvívott schwechati csata azonban magyar szempontból súlyos (bár egyáltalán nem végzetes) vereséggel zárult.

MH202310_borito

A Habsburg Birodalom vezetése 1848 őszére tulajdonképpen már eldöntötte, hogy bármilyen eszközzel véget vet Magyarország különállásának. Ezen elképzelések megvalósításához remek alkalmat adott számukra a szerb felkelés, illetve Josip Jellasics horvát bán magyarellenes politikájának támogatása. A horvát csapatok szeptember 11-én lépték át a Drávát, behatoltak a Muraközbe és megindultak a magyar főváros, Pest-Buda felé. Már önmagában az a tény, hogy a Magyar Királyság részét képező Horvátország bánja semmibe vette a Batthyány-kormány utasításait, kimerítette a lázadás fogalmát. Ráadásul a Zalában állomásozó császári-királyi alakulatok sorban csatlakoztak hozzá, magyar kiegészítésű ezredeket ugyanakkor nem tudott maga mellé állítani.

Jellasics komolyabb ellenállás nélkül érte el a Balatont; lassú előrenyomulását a tó déli partján folytatta, míg a kis számú magyar katonaság az északi oldalon vonult vissza. Batthyány Lajos miniszterelnök ekkor még mindig politikai rendezésre törekedett; szeptember 15-én elérte például, hogy István főherceg, Magyarország nádora (a császári ház tagja, teljhatalommal felruházott királyi helytartó) vezesse a haza védelmére felsorakozott csapatokat. Ő aztán találkozóra hívta Jellasicsot, aki azonban egy színpadias jelenetet követően nem lépett a megbeszélés helyszínéül szolgáló (Balatonszemes közelében horgonyzó) KISFALUDY gőzös fedélzetére.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 13-án, pénteken megjelent számában!