Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MQ-9 Reaperek települtek Romániába

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2021. január 16. 13:37

Az Egyesült Államok légiereje (USAF) egy századnyi MQ-9 Reaper pilótanélküli repülőgépet és 90 katonát telepített Romániába, az aranyosgyéresi légibázisra.

mq9

Az idetelepült század főként felderítési, hírszerzési feladatokat fog majd végrehajtani és amíg a teljes hadrafoghatóságot el nem éri, addig hivatalosan az Aviano Légibázishoz tartozó 31. Vadászrepülő Ezred egyik különítményeként működik.

A romániai bázis stratégiailag fontos lokáció a USAF számára. Stratégiai szempont, hogy a különböző helyszínekre széttelepített repülőegységekkel gyors és rugalmas válaszlépéseket adhassanak potenciális ellenséges fenyegetésekre. A USAF-nál jól bevált módszer a különböző típusok európai bázisokra való áttelepítése ideiglenes jelleggel, azonban az jelenleg titkos információ, hogy a Reaperek átmenetileg, vagy tartósan maradnak-e Romániában.

2020 elején egyébként egyszer már néhány hónapig állomásoztak itt hasonló gépek és egyes értesülések szerint a bázison a USAF saját hangárral is rendelkezik, így a teljeskörű üzemeltetés feltételei adottak, a Reaperek birtokba vehetik Kelet-Európa és a Fekete-tenger térségének légtereit.

Címkékhaditechnika