Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műlábbal a Kilimandzsáró tetején

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 12. 18:37

Három háború három amerikai hadirokkantjának együtt mindössze egyetlen egészséges lába van, ez mégsem akadályozta meg őket abban, hogy felkapaszkodjanak Afrika legmagasabb hegycsúcsára, a Kilimandzsáróra. A nem mindennapi teljesítményt igénylő túrát a napokban vitték véghez.

Az afganisztáni, iraki és vietnami háborúban megrokkant veteránok műlábaikkal a tanzániai Kilimandzsáró tetejére másztak, csimpaszkodtak, baktattak fel. Megcsúsztak, elestek, levették művégtagjaikat, hogy megigazítsák “lábaikat" cipőjükben, és hat nap után ott álltak a fekete kontinens legmagasabb, 5895 méteres pontján.

“Azt az üzenetet igyekszünk eljuttatni az Amerikai Egyesült Államokba, hogy az ember bármilyen testi fogyatékkal aktív életet élhet" – mondta Kirk Bauer, a Disabled Sports USA elnevezésű szervezet vezérigazgatója, a vietnami háború veteránja, az egyik diadalittas hegymászó.

A marylandi Ellicott Cityből való Bauer 1969-ben vesztette el egyik lábát. “Ha három különböző háború három amputált hadirokkantja két különböző nemzedékből szó szerint egyetlen jó lábbal meg tudja mászni a Kilimandzsárót, akkor más fogyatékkal élő társaink is kimozdulhatnak, túrázhatnak, kerékpározhatnak vagy úszhatnak, élhetnek egészséges életet" – tette hozzá.

A legfiatalabb veteránnak, a 26 éves Neil Duncannek 2005-ben Afganisztánban egy út menti pokolgép szakította le mindkét lábát. A coloradói Denverben lakó hadirokkant már tavaly megpróbált felkapaszkodni a Kilimandzsáró csúcsára, de a rossz tervezés és a feszített mászási ütemterv miatt elképzelését nem tudta keresztülvinni. Ezúttal egy másik hegyi vezető készítette az útvonaltervet kifejezetten a hadirokkantak számára. A szokásos három-négy nap helyett a csoportnak hat napra volt szüksége a mászáshoz, és külön engedélyt kaptak arra, hogy sátrakban éjszakázhassanak 5791 méteren, de végül felértek a csúcsra.

“Ez a bizonyíték arra, hogy helyes tervezéssel, megfelelő előkészítéssel és pontos kivitelezéssel mindent meg lehet csinálni" – fogalmazott Duncan.

A harmadik veterán, a 37 éves Dan Nevins Irakban vesztette el mindkét lábát. Talán a floridai Jacksonville-ből származó férfit viselte meg leginkább a nem mindennapi vállalkozás, mert mászás közben az állandó terhelés miatt kelés alakult ki egyik végtagcsonkján, felszökött a láza, köhögött, és a csúcs meghódítása után a visszaúton, 4572 méterről kerekes hordágyon vitték le a hegyről. A leereszkedés a többieknek is kalandos volt: Duncan egy helyen elcsúszott és felbukfencezett, Bauernek pedig leesett a műlába. Mégis mindannyiuknak felejthetetlen élmény marad az a 45 perc, amelyet a hegycsúcson töltöttek.

“Teljes kimerültség és határtalan életöröm egyszerre" – mondta Bauer arról, mit érzett Afrika legmagasabb pontján. “Lenyűgöző volt" – fűzte hozzá.