Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múlt, jelen, jövő – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. május 17. 8:31

A napjainkban a Honvédelmi Minisztérium kizárólagos tulajdonában lévő HM Zrínyi Nonprofit Kft. részeként működő Zrínyi Kiadó immár 70 éve tevékenykedik a hadsereg és a kultúra szolgálatában. Kiadványai megbízható, hiteles és naprakész tartalmat kínálnak színvonalas, egyben minőségi formában.

MH_2021_05_borító

A Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeként 1951-ben alapított Honvéd Kiadó Intézet (későbbi nevén Zrínyi Katonai Kiadó) eleinte katonai és honvédelmi tematikájú lapokat, könyveket jelentetett meg. Tevékenysége az évek során jelentősen bővült, nyitott a civil olvasók felé is, emellett előtérbe került a magyar katonai szakírók munkáinak közzététele monográfiákban, tanulmánykötetekben, továbbá folyóiratok hasábjain. Ezeket egészítették ki a népszerű sorozatok, a különböző ismeretterjesztő munkák, a kézikönyvek, a szótárak, a lexikonok, a katonai vonatkozású szépirodalmi művek, valamint a honvédségi újságok és periodikák.

Az első három évtized alatt több mint 3000 kiadványuk látott napvilágot, hozzávetőleg 35 millió példányban; ebből közel 900 alkotás került könyvárusi forgalomba. Az 1980-as évek közepén az akkor már Zrínyi Könyv- és Lapkiadó néven jegyzett szervezet három szerkesztősége (hadtudományi, politikai, szépirodalmi) évente nagyságrendileg 150 művet jelentetett meg, melyek nagy része a könyvesboltokban is elérhető volt. 1991-től egy újabb átnevezést követően Zrínyi Kiadóként folytatták tevékenységüket, de továbbra sem változott az a törekvésük, miszerint a gondozásukban megjelenő kötetekkel a magyar történelem, hadtörténet és hadtudomány világába kalauzolják az olvasókat. Az önálló vagy egy sorozat részeként kiadott könyvek, albumok a múlt jelentős eseményei és szereplői mellett bemutatják a mai katonákat is, akik helytállnak a haza védelmében, a katasztrófák következményeinek elhárításában, a külföldi missziókban és a béke garantálásában egyaránt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 14-én megjelent számában!