Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műszaki haditechnikai kihívások a kiválósági központ konferenciáján

Szöveg: Szalkay Dániel hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. december 20. 14:44

Idén decemberben rendezték meg a NATO Katonai Műszaki Kiválósági Központjának (Military Engineering Centre of Excellence - MILENG COE) konferenciáját a németországi Ingolstadtban, amelyen - közel nyolcvan fővel - tizenhét NATO tagállam katonai vezetői vettek részt. A rendezvényen hazánkat az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred négy tisztje képviselte.

NATO MILENG COE  (6)

Az eseményen a résztvevők nemzetközi környezetben egyeztettek korunk haditechnikai kihívásait érintő kérdésekről, kiemelve azok műszaki szegmenseit.

Thorsten Ludwig ezredes, a MILENG COE igazgatója nyitóbeszédében leszögezte: az interoperabilitás – azaz a NATO tagországok együttműködési képességének szintje – csak hozzáállás kérdése. A konferencia célja pedig pontosan a különböző NATO nemzetek együttműködésének elősegítése volt: esélyt adott arra, hogy a résztvevők közösen keressenek megoldást több, napjainkban aktuális katonai műszaki kérdésre.

NATO MILENG COE  (1)

A rendezvényen kiemelten foglalkoztak az úgynevezett „szétszórt műveletekkel”, amelyeket az jellemez, hogy nagy kiterjedésű területen, de korlátozott erőforrások mellett helyezkednek el a saját erők, komoly kihívást előidézve a logisztikai alegységek számára.

A résztvevők emellett betekintést nyerhettek a kanadai hadsereg kiképzési rendszerébe, a brit hadsereg műszaki támogatásának taktikai perspektíváiba, a francia hadsereg missziók során jelentkező kihívásaiba, és számos NATO parancsnokság - többek között a Szövetséges Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság, a Többnemzeti Logisztikai Koordinációs Központ és a Logisztikai és Támogató Parancsnokság - munkájába is.

A konferencia során megrendezett kiállításon több mint ötven hadiipari vállalat mutatta be műszaki eszközeit a résztvevőknek. Ebben a programban helyet kaptak a magyar Continest cég konténerei és mobil lőtere is.