Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műveleti elgondolás – NATO módra

Szöveg: Skrinyár Eszter alezredes | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 6. 10:39

Utolsó mozzanatként, terepasztalt alkalmazva, a hadosztály harcparancs begyakorlásával fejezte be a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) a Slovak Shield 22 többnemzeti gyakorlaton résztvevő állomány felkészítését május 5-én.

Slovak Shield 22 felkészítés (9)

A Székesfehérváron települő parancsnokságot a NATO haderő struktúra „legifjabb” elemeként május 3-án aktiválta az Észak-atlanti Tanács. E minőségében először vesz részt nemzetközi gyakorlaton, de a művelet tervezési fázisa már jóval az aktiválás előtt, márciusban megkezdődött.

Habár a katonai döntéshozatali folyamat során megtervezett művelet elgondolását – immár alárendeltek bevonásával – a gyakorlat helyszínén tervezik, a katonai szervezet számára kiemelkedően fontos volt, hogy „belső” körben újra átismételje a műveleti koncepciót, ezúttal saját állománnyal alájátszva a parancsnokság alárendeltségében tartozó szervezeteket. A Szlovákiában történő végrehajtás során azonban öt alakulat, köztük három szlovák és egy-egy magyar és amerikai dandár vezetés-irányítását hajtja végre az HQ MND-C.

A felkészítő foglalkozás elsődleges célja, hogy a résztvevőket egységes ismereti szintre emelje, további instrukciókat adjon az alárendeltek részére, ugyanakkor lépésenként koordinálja a katonai tevékenységeket és eljárásokat, illetve szükség esetén bizonyos módosításokat végezzenek a végrehajtás előtt.

Slovak Shield 22 felkészítés (2)

Térkép és katonai szimbólumok alkalmazásával ismertették a műveletben résztvevő egységek és különböző (harci-, harctámogató- és harci kiszolgáló támogató) szakterületek műveleti fázisokhoz kapcsolódó elgondolását. Így – többek között – szó esett felderítési adatokról, a hadművelet civil környezetéről, a logisztikai és utánpótlási tervekről, a műszaki tevékenységek jellegéről, valamint a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris anyagok, illetve fegyverek elleni védekezésről is.

Denis Tretinjak vezérőrnagy, az HQ MND-C parancsnoka a felkészítés végén köszönetét fejezte ki a rendezvény előkészítéséért, levezetéséért és színvonalas végrehajtásáért.

A vezérőrnagy biztos benne, hogy a gyakorlat során nagyobb nyomás fog nehezedni a teljes állományra, hiszen megnövekedett elvárásokkal tekintenek majd a szervezetre, mind a gyakorlatnak otthont adó, mind az azon résztvevő nemzetek képviselői most, hogy a parancsnokság a NATO struktúra elemeként jelenik meg.

A következő lépés a gyakorlat helyszínére, a szlovákiai Lestbe történő átcsoportosítás és a gyakorlat számítógéppel támogatott, szimulációs térben tervezett végrehajtási fázisa lesz.

CímkékNATO