Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzeumok éjszakája a szentesi laktanyában

Szöveg: Juhász László szds. |  2010. június 21. 9:34

„A múzeumok éppúgy az élet jelentései, mint a természet, mint a társadalmak, mint az ember.” Juhász Gyula A Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvény 1999-ben indult el Franciaországból, ahonnan az évek során, európai szintű mozgalommá fejlődött ki.

Magyarországon 2003 óta rendezik meg évenként az esemény, amely kezdetben csak egy kis Szent Iván éji könnyű, nyári kulturális programnak indult. Ez évben országosan már mintegy 280 múzeum várta országosan a látogatókat programjaikkal.
Szentesen a Koszta József Múzeum az idén is célul tűzte ki maga elé, hogy a múzeum a közösségi lét egy meghatározó része legyen ezen a napon. Egy pezsgő kulturális élettel, ötletek sokaságával kínálta a szórakozást az érdeklődők számára.
Ehhez a nemzetközi programhoz,

1595903450
a helyi múzeum rendezvényeihez illeszkedve kapcsolódott be az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Szentesen, 2010. június 19-én. Az alakulat Csapatmúzeumának „Szentes, műszaki helyőrség a Tisza partján. A város katonatörténete 1848-2009" című állandó kiállítását tette látogathatóvá a nagyközönség számára.

Nagy volt az érdeklődés és folyamatosan érkeztek a látogatók a csapatmúzeum megtekintésére. A tárlatvezetéssel egybekötött kiállítás különlegességét az adta, hogy nem csupán az alakulat történetét idézi fel, hanem Szentes város katonatörténetét, a szentesi emberek katonai életét eleveníti meg a Szabadságharc időszakától, napjainkig. Az esti órákig nyitva tartó rendezvényre a helyi, és környékbeli lakosság köréből

1595903451
érkeztek családok, a laktanyában szolgált huszárok hozzátartozói, a közelmúltban Szentesre költözöttek, akik érdeklődtek a város és a honvédség történetére, valamint más alakult katonái is.

A lakosság minden alkalommal örömmel veszi ezeket az alkalmakat, amikor lehetőség van a laktanyába történő bejutásra, és a katonai múzeum megtekintésére. Elismeréssel nyilatkoztak a kiállításról, mely közelebb hozta a katona életet a lakossághoz. A gyermekek körében hatalmas sikert aratott a korabeli öltözetben és teljes nagyságában megjelenő, élethű ló hátán ülő huszár. Sokan örömmel fotózták magukat a vitrinek és a kiállítás eszközei mellett, felidézve a saját katonakoruk emlékeit.
Az alakulat számára megtisztelő volt a nagy érdeklődés. Bizonyította a katonáknak a lakossággal kialakított jó kapcsolatot, és megerősítette azt az eszmét, hogy ez a múzeum is mindenkié, aki részesülni szeretne benne.

Fotó: Farkas Anita ftőrm.