Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzeumok éjszakája katonásan

Szöveg: Sipos Katalin |  2011. június 28. 5:41

A divat és a kultúra bölcsőjéből, Franciaországból származik a Múzeumok Éjszakájának gondolata is, vagyis hogy legyen egy nap az év során, amikor bárki előtt nyitva állnak a sok esetben borsos áron látogatható múzeumok. Méghozzá olyan időpontban, amikor az emberek többsége nem dolgozik, egy hétvégi nap délutánján, illetve éjszakáján. Az 1999-ben indult francia mintát követve 2003 óta Magyarországon is megrendezik e programot. Az elmúlt évekhez hasonlóan  – az országos eseményekhez kapcsolódva – a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred csapatmúzeuma idén is várta az érdeklődőket.

Az alakulat három éve büszkélkedhet a múzeummal, amelyben a saját ereklyék mellett megtekinthetők a szentesi Koszta József Múzeumból és a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumból kölcsönzött érdekes és értékes tárgyi emlékek is. A kiállítást a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai tervezték meg és állították össze.
A tárlat az 1848-1849-es forradalom és szabadságharctól napjainkig mutatja be Szentes város katonatörténelmét és a műszaki alakulatok háborús és békeidőkben való feladatköreit.

1595920894
Az idelátogatók nagy érdeklődéssel hallgatták a tárlatvezetők beszámolóit például a korabeli katonák egyenruháiról, a laktanya mögött lévő Hősök Ligetének megható történetéről, a Horthy Miklós kormányzó által az alakulat számára adományozott zászlószalagról, a hidegháború éveiben a laktanyában állomásozó titkos harcászati rakétaosztályról és a mai napig tevékenykedő hídépítő, víztisztító századok izgalmakkal, kihívásokkal teli életéről.

A június 24-i rendezvényen délután négy és este kilenc között a visszatérő látogatók mellett sok új érdeklődő arc is visszatükröződött a vitrinek üvegén, időseké és fiataloké, volt katonáké és civileké, akik Szentesről és a környező településekről érkeztek egyénileg vagy csoportosan.

A vendégkönyv aznapi bejegyzései szerint nem mindennapi élményt biztosított számukra a katonák különleges világába való betekintés. A nagy sikerre való tekintettel a jövő évben is nyitva áll majd a laktanya kapuja a kíváncsiskodók előtt ebben a rendhagyó időpontban is, amellett, hogy a csapatmúzeum az év bármely napján előzetes egyeztetés után szeretettel várja vendégeit.

Fotó: Kovács Dóra Eszter