Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béke megőrzéséből vizsgáztak

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. június 28. 5:06

Befejeződött a 22. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC). A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) által szervezett háromhetes kurzus végén négy országból huszonhárom katona- és rendőrtiszt tett sikeres záróvizsgát. A csoport legeredményesebb hallgatója a német Sebastian Noe százados volt.

1595920891
Tizenkilenc magyar, két egyiptomi, egy német és egy szlovén tiszt végezte el sikeresen az ENSZ katonai megfigyelő alaptanfolyamát Szolnokon, ők az ENSZ, az EU és az EBESZ által működtetett fegyvertelen katonai megfigyelő missziókban teljesítenek majd szolgálatot.

A hallgatók az első napokban elméleti foglalkozásokon ismerkedtek a katonai megfigyelés alapjaival, többek közt a békefenntartás ENSZ által kidolgozott alapelveivel, a nemzetközi szervezetekkel történő együttműködés lehetőségeivel, a híradás, a kommunikáció és a járőrözés végrehajtásával kapcsolatos szabályokkal. A második héten a terepfoglalkozásokon volt a hangsúly, a tanteremben tanultakat alkalmazták a gyakorlatban. Különböző szituációs tréningeken vettek részt a szolnoki laktanyában, Egerbaktán és Jászladány térségében, a kiképzés végén pedig egy kétnapos zárógyakorlaton adtak számot a felkészültségükről.

A vizsgán egy fiktív hadműveleti területen hajtottak végre békefenntartói feladatokat: járőrözést, fegyverzet-ellenőrzést, „tárgyaltak" a szemben álló felek képviselőivel, és ellenőrző-áteresztő pontokat üzemeltettek.

A katonai megfigyelők mostani alaptanfolyamára történő felkészülést, a kiképzés végrehajtását és a vizsgáztatást az ENSZ Békefenntartó Műveletek Főosztálya megbízásából egy kínai tiszt, Siyuan Yang alezredes ellenőrizte.

1595920892
Az MH BTKK akkreditációja ugyanis tavaly áprilisban lejárt, ahhoz pedig, hogy a következő négy évben is elfogadják a tanfolyam diplomáját, ismét meg kell szerezniük a nemzetközi szervezet jóváhagyását. Az elmúlt három hétben tehát nem csak a leendő békefenntartók, hanem az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoki állománya és oktatói is vizsgáztak.

A tanfolyam résztvevői június 24-én kapták meg a sikeres vizsgát bizonyító, a világ minden országa által elfogadott oklevelet. Az ünnepélyes „tanévzárón" Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke és Lamos Imre dandártábornok, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka is elismerően szólt a kurzus résztvevőinek háromhetes munkájáról. Huszár tábornok külön köszönetet mondott a tanfolyam mentorainak: Papp István nyugállományú alezredesnek, Mátyus Zoltán és Boldizsár Gábor nyugállományú ezredeseknek. Ugyancsak megköszönte Siyuan Yang alezredes segítségét, a későbbi tanfolyamok megszervezéséhez és lebonyolításához tett javaslatait.

Drót László alezredes, a kiképző központ megbízott parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta: az ENSZ ellenőrével folytatott beszélgetések alapján bízik benne, hogy a BTKK is „átment" a vizsgán, és a következő négy évre is megkapják az akkreditációt. Siyuan Yang alezredes ugyanis rendkívül elégedett volt a látottakkal, külön elismeréssel szólt a gyakorlatok megtervezéséről, előkészítésükről és azok végrehajtásáról. Elmondta, hogy több olyan tapasztalatot is szerzett nálunk, amit eddig más kiképző központokban még nem látott. Ilyen volt például az a típusú légi felderítési foglalkozás, amelyet az MH 86. Szolnok Helikopter Bázissal együttműködve tartottunk. A kiképzők és a mentorok felkészültségével is nagyon elégedett volt, hiszen valamennyien több missziót megjárt, tapasztalt tisztek. Ugyanakkor felhívta a figyelmünket, hogy szerinte sokkal több kiscsoportos foglalkozást kellene tartanunk, és az egyes elméleti tantárgyak oktatására fordított óraszámot is növelni kellene, hogy a hallgatók mélyebben elsajátíthassák a tananyagot. Ezek viszont csak olyan technikai problémák, amelyeken a jövőben könnyedén változtatni tudunk.

1595920893

 Fotó: Sebők Tünde és a szerző