Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nácit foglalkoztatott a német titkosszolgálat a háború után

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 26. 10:42

A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) az ötvenes évek végétől náci háborús bűnöst foglalkoztatott Dél-Amerikában – derült ki a szolgálat által nyilvánosságra hozott iratokból, amelyekről a dpa német hírügynökség számolt be szeptember 25-én, vasárnap.

Az 1906-ban született és 1984-ben elhunyt Walther Rauff az SS tagjaként részt vett olyan teherautók konstrukciójában és alkalmazásában, amelyeknek a rakodóterébe vezetett kipufogógázzal tömegesen öltek meg embereket. A második világháborút követően 1947-ben Rauffnak sikerült megszöknie egy olaszországi internáló táborból, majd Ecuadorba vándorolt ki, ahol kereskedő lett. Ott a BND egyik munkatársa – akivel még a náci időkben ismerkedett meg – az ötvenes évek végén beszervezte.

Rauff 1960 és 1962 között titkosszolgálati kiképzésben részesült, jóllehet akkor már letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Jelentései a BND szerint értéktelenek voltak, ezért megkurtították honoráriumát. 1963-ig összesen 70 ezer márkát fizettek ki neki. 1962 decemberében Chilében letartóztatták, de nem adták ki, s végül szabadon engedték.

A BND története elnevezésű kutatócsoport vezetője, Bodo Hechelhammer nyilatkozatban jelentette ki, hogy mai politikai-erkölcsi szemszögből nézve elfogadhatatlanok Rauff beszervezésének indokai.