Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy, forró falat

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. július 10. 8:00

Hogyan lehet tábori körülmények között napi három alkalommal meleg, svédasztalos ellátást biztosítani a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon? Hol készülnek az ételek, melyik nemzet mit fogyaszt és milyen sátorban hűsölnek a résztvevők? A szolnoki világverseny ötödik napján ezeknek is utánajártunk.

20240709ejtoernyosvbszolnok_HSZ33

Harencsár Máté őrnagy, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, Harckiszolgáló Zászlóalj zászlóaljparancsnok-helyettese tizenkilenc éve dolgozik a Magyar Légierő által fenntartott dandárnál és jogelőd alakulatainál. „A 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság teljesen más egy gyakorlathoz képest, hiszen ott katonákkal dolgozol, akiknek azt mondod: erre az időpontra legyenek itt, ezt kell csinálni! Ezzel szemben most katonasportolók vannak a szandaszőlősi sportrepülőtéren, de ők inkább versenyzők, mint katonák, tehát máshogy kell bánni velük” – magyarázta portálunknak az őrnagy.

A zászlóaljparancsnok-helyettes elmondta, a világverseny logisztikai biztosítása rendkívül hosszú folyamat, több hónappal a rendezvény előtt elkezdődött. Nem véletlenül: a sátortábor felépítésében hetven fő dolgozott egy héten keresztül, több mint száz sátorrendszert telepítettek, mintegy 2 kilométer fémkordont állítottak fel. A Katonai Ejtőernyős Világbajnokság logisztikai feladatai alapvetően az MH Kiss József 86. Helikopterdandár állományára hárultak, de a verseny ideje alatt a helyszínen dolgozó mintegy száz fő jobbára élelmezés területén lát el feladatokat – közöttük tucatnyian más alakulatnál szolgálnak.

logisztika_2

„Egyik rendezvény vagy gyakorlat sem ugyanolyan, mint a másik: mindegyik másfajta kihívásokat tartogat. Az ejtőernyős világkupa miatt nagy feladat hárul ránk, de az embernek nem mindennap adatik meg világeseményt rendeznie, így büszkeségnek kell eltöltenie bennünket” – tette hozzá Harencsár Máté őrnagy, aki úgy tartja: a logisztika egyik szépsége abban rejlik, hogy számtalan területet – elsődlegesen az élelmezést, a szállítást és az elszállásolást – fedi le. „Például nem volt könnyű a külföldről érkező csapatokat elhelyezni Szolnokon, de sikerrel vettük ezt a jelképes akadályt is” – mondta.

Bucsák Péter főhadnagy, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Speciális Kiképzőközpont Ejtőernyős Kiképzőcsoportjának parancsnoka magyar és német társaival próbálja meghatározni és optimalizálni az aktuális versenyszámokat, biztosítja az egyéni és csapatban induló versenyzők megfelelő sorrendben történő szólítását. „Folyamatos kapcsolatban vagyunk a repülésirányító-központtal, hiszen ők koordinálják a gépeket, de állandóan beszélünk a közlekedési központtal is, mert ők vállalnak garanciát arra, hogy a versenyzők eljussanak tőlünk a felszállás helyszínére, valamint adott esetben a külső földet érési helyszínről visszakerüljenek a világbajnokság helyszínére” – magyarázta.

logisztika

A főhadnagy szerint nem könnyű úgy összeállítani a versenyszámok és versenyzők sorrendjét, hogy a repülőeszközök vagy a versenyzők egyáltalán ne tapasztaljanak leállást – különösen nem akkor, már a kora délutáni órákban 35 Celsius-fokot mutatnak a hőmérők. „Tényleg megterhelő egy kicsit, de ejtőernyősök vagyunk, a világkupa miatt vagyunk itt, örömmel látjuk el a feladatainkat napi tizenkét-tizennégy órán keresztül. Megpróbáljuk a lehető legtöbb folyadékot bevinni minden nap, de szerencsére ezzel nincsen probléma, mert a helikopterdandár folyamatosan biztosítja számunkra a megfelelő folyadékpótlást, de többször látogatjuk a hűsítő sátrat is” – közölte.

20240709ejtoernyosvbszolnok_HSZ30

Tóth-Vadon Nóra 2011 óta az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Logisztikai Főnökségén dolgozik, helyőrségszinten felel az élelmezési ellátásért. Mint portálunknak elmondta, „a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy tábori körülmények között ekkora létszámra napi három alkalommal, meleg, svédasztalos ellátás biztosítása szükséges, úgy, hogy minden szabályzónak, utasításnak megfeleljünk. A helyszínen kizárólag csak tálalópontként működünk, az ételek a laktanyában készülnek el, onnan szállítjuk ki a helyszínre. A szállítás nagy körültekintéssel, egyész nap folyamatosan történik.”

20240709ejtoernyosvbszolnok_HSZ31

Tóth-Vadon Nóra szerint szem előtt kell tartani, hogy az egyes nemzetek képviselőinek, gyakran vallási előírások miatt, társaiktól eltérő étkezési szokásaik lehetnek. „Az étlap tervezésnél nagyon hasznos volt, hogy 2018-ban szintén nálunk rendezték meg a Katonai Ejtőernyős Világbajnokságot, így az ott szerzett tapasztalatok valódi segítséget adtak” – magyarázta, hozzátéve: idén a halételek, zöldségek, továbbá a húsmentes ételek a legkedveltebbek.

20240709ejtoernyosvbszolnok_HSZ32

Tóth Károly zászlós, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Logisztikai Zászlóaljának étteremvezetője szintén arról számolt be, hogy megérte a hónapok óta tartó előkészület, mert a vendégek elégedettek, a személyzet kizárólag pozitív elismerést kap. „Akár úgy is fogalmazhatnék, hogy nagy falat volt, de parádésan teljesítettünk. A leves, amennyiben tartalmaz húst, kizárólag csirkéből készül, mert azt nagyrészt elfogyasztják a résztvevő katonasportolók. Népszerűek a húsmentes zöldséglevesek, valamint a gyümölcs- és krémlevesek is. Kétféle menüvel dolgozunk: van egy húsos és egy zöldségalapú, de a húsosban is ügyelünk arra, hogy több legyen a hal, a csirke, a pulyka, vagyis az olyan alapanyag, amit többen fogyasztanak” – ismertette a negyvenhat éves vendéglátóipari tapasztalattal rendelkező katona.

És hogy mi volt a hét abszolút favoritja? A Tisza egyik legfontosabb átkelőhelyénél akár magától is értetődhetne: a harcsapaprikás, túróscsuszával.