Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyobb műveletekbe kezdtek a kormányerők és a lázadók is

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 5. 20:17

Az afgán rendőrség négy tálib lázadóval végzett, 28-at pedig foglyul ejtett az utóbbi 24 órában az egész országra kiterjedő műveletekben – írta április 5-i, csütörtöki közleményében a belügyminisztérium. A biztonsági erők fegyvereket és robbanóeszközöket is zsákmányoltak.

Eközben a NATO vezette nemzetközi haderő két helyi tálib vezetőt fogott el csütörtökön a déli Kandahár és Hilmend tartományokban.

Előzőleg szerda este tálib fegyveresek a biztonsági erők 10 tagjával végeztek az Afganisztán nyugati részén lévő Faráh tartományban. A helyi rendőrség egy őrposztja ellen végrehajtott rajtaütést, amelyet csak négy rendőr élt túl, a tálibok nevében Kari Juszuf Ahmadi szóvivő vállalta.

A hasonló rendőrőrsöket az amerikai hadsereg segítségével hozták létre, hogy a félreeső települések ellenőrzésében segítsenek.

Szerdán egy másik támadásban egy tálib öngyilkos merénylő legalább 10 emberrel – köztük három amerikai katonával – végzett Afganisztán északi részén.

A szélsőségesek támadásai tavasszal, a településeket a külvilágtól elzáró hó elolvadásával egyre szaporodnak a közép-ázsiai országban.