Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Napfelkelte - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. december 8. 16:00

Ritka az akkora méretű – egyben olyan súlyos következményekkel járó – elbizakodottság, mint ami az USA politikai és katonai vezetése részéről volt tapasztalható az 1941. december 7. előtti időszakban. A mélységesen lenézett japánok egy merész hadművelettel mutatták meg, hogy ki az úr a tengeren és a levegőben.

MH_2021_12_borito

A Pearl Harbor elleni támadás mindazonáltal csak a nyitányát jelentette annak a hadjáratnak, melynek eredményeként a japánok – kis túlzással – szinte akadály nélkül foglalták el a csendes-óceáni térség nagy részét. 1942 januárjában elesett a Fülöp-szigetek csaknem teljes egésze, februárban a felkelő nap országának zászlaja lengett a bevehetetlennek hitt Szingapúr felett, Burma és Holland Kelet-India pedig tavasszal lett a hódítók zsákmánya. Egészen 1942. június 7-ig, a Midway-szigeteknél vívott csata végéig legyőzhetetlennek tűntek a japánok – köztük a haditengerészet és a légierő repülőszázadai. De mi lehetett a titka a távoli, nem sokra tartott szigetország hajózóinak?

Halálos Zero

A legnagyobb meglepetést (és a legsúlyosabb amerikai veszteségeket) a kiváló Mitsubishi A6M Zero vadászgépek okozták. Szakértők szerint korának legjobb haditengerészeti, hajófedélzeti üzemeltetésre tervezett típusa volt ez a konstrukció, melyben megtestesültek a tipikus japán elgondolások.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 10-én megjelenő számában!